Po včerajšej indickej polievke sa dnes prenesieme ešte o kúsok východnejšie a z japonskej kuchyne si požičiame recept na sladko-pikantnú omáčku. V tejto omáčke budeme marinovať teľacie mäsko a použijeme ju aj na ozdobenie hotových špízov. Označenie teriyaki sa používa nielen na samotnú omáčku, ale aj na spôsob prípravy pokrmov.
Ingrediencie:
- teľacie mäso
- žltá paprika
- červená cibuľa
- cesnak
- sójová omáčka
- vínny ocot
- sherry
- mletý zázvor
- mletá škorica
- hnedý cukor
- škrobová múčka
V 2 lyžiciach sherry rozpustíme lyžičku škrobovej múčky. Pridáme 2 lyžice vínneho octu, 3 lyžice sójovej omáčky, po pol lyžičke drveného zázvoru a mletej škorice, lyžicu hnedého cukru a rozdrvený strúčik cesnaku a dobre premiešame. Do pripravenej marinády vložíme na kocky nakrájané teľacie mäsko a necháme odpočívať v pokoji asi 2 hodiny.
Marinádu zlejeme do malej panvičky a trochu ju prihrejeme - použijeme ju na potieranie špízov počas grilovania. Na grilovacie ihly napichujeme striedavo kocky namarinovaného mäsa, na štvorce nakrájanú žltú papriku a kúsky lahôdkovej cibule (drevené ihly je vhodné chvíľu nechať namočené vo vode, neprihoria tak rýchlo). Špízy rozložíme na grilovaciu panvicu a pomaly osmažíme zo všetkých strán. Občas ich pokvapkáme zvyškom marinády. (Ak máte možnosť grilovať na otvorenom grile, neváhajte - vôňa dreveného uhlia je nenahraditeľná... ale dá sa prežiť aj so zapnutým grilom v elektrickej rúre :-)
Dobrú chuť :-)
2 komentáre:
Vypadá to super. Tie východné marinády sú vždy skvelé. Mimochodom veľmi pekne farebne naaranžované na tom tanieri. Skvelé, naozaj.
naucil vela
Zverejnenie komentára