pondelok, apríla 09, 2012

Kuracie prsia v chrenovej omáčke s whisky


Dnešný receptík mi pripomenul chuť omáčky, akú robieva moja mama. Jedávali sme ju s knedlíkom a uvareným hovädzím mäsom. Táto verzia sa dá použiť podobným spôsobom. Omáčky sa nebojte. Je naozaj jemná a neštípe :-) Navyše môžete na jej prípravu využiť vývar z nedeľnej polievky.

Suroviny na prípravu:

  • kuracie prsia
  • smotanový syr
  • med
  • smotanový chren
  • 1 dcl whisky
  • koreňová zelenina
  • maslo
  • soľ
  • petržlenová vňať
  • zemiaky
  • čierne korenie


Pripravte si vývar klasickým spôsobom. Ja som najskôr uvarila slepačiu polievku a z nej použila vývar. Trochu zeleniny z polievky si odložte nabok. Použite zeler, mrkvu, petržlen, prípadne karfiol. V pripravenom vývare potom varte kuracie prsia, maximálne 20 minút. Potom mäso vyberte a odložte do tepla.


V inom hrnci uvarte ošúpané zemiaky klasickým spôsobom. Preceďte ich a pridajte odloženú zeleninu. Všetko spolu vymiešajte s trochou masla na kašu. Z kaše potom budeme formovať zeleninové placky. Podľa potreby môžete do kaše pridať trochu strúhanky aby sa placky lepšie formovali. Tie potom poopekajte na panvici z oboch strán.


Vo wokovej panvici najskôr zohrejte whisky a nechajte ju jemne vypariť. Potom pridajte asi 1/2 litra vývaru, ktorý zostal z mäsa a zredukujte ho ešte na polovicu. Pridajte lyžičku medu. V miske vymiešajte krémový syr (3-4 trojuholníčky) a asi 3 lyžice strúhaného chrenu. Namiesto čerstvého môžete použiť aj zaváraný chren z pohára z obchodu. Takto pripravenú zmes pridajte do woku k vývaru a mierne posypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Všetko nahladko vymiešajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.


Kuracie prsia nakrájajte na medailónky. Tie prelejte hotovou omáčkou. Podávajte ich so zeleninovými plackami a s baby karotkou upravenou na pare.


Dobrú chuť praje Paloma :-)

1 komentár:

Amelie povedal(a)...

zajímavý receptík, díky.

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy