nedeľa, apríla 29, 2012

Saltimbocca


Jednoslovný názov dnešného jednoduchého a zároveň skvelého jedla pochádza z talianskeho "skoč do úst" (salto in bocca). Nenosí toto meno len tak pre nič, za nič - skutočne, krehké kúsky teľaciny, obalené parmskou šunkou sa priam samé ponúkajú, aby mohli byť zjedené. Ale to môžem rozprávať a písať do nemoty - dokiaľ nevyskúšate, neuveríte...

A ak chcete uveriť, zožeňte si:

  • teľacie rezne (môžte nahradiť aj morčacími)
  • parmskú šunku (dobre poslúži aj serrano, pršut, prípadne schwarzwaldská šunka)
  • zelenú cibuľku
  • čerstvú šalviu
  • slepačí vývar
  • biele víno
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej



Teľacie rezne vyklepeme na tenko, jemne (ale naozaj jemne) osolíme a okoreníme, prekryjeme ich plátkami šunky, naukladáme na ne lístky šalvie a celé to skrútime do závitkov, ktoré spevníme špáradlom.


Na olivovom oleji osmažime nakrájanú cibuľku. Do panvice vložíme pripravené mäsové rolky a prudko ich osmažíme z každej strany. Ak chcete zjemniťchuť, pridajte do horúceho oleja lyžicu masla. Praví labužníci môžu skúsiť namiesto masla aj špik z teľacích resp. hovädzích kostí...


Opečené závitky podlejeme 2 dcl bieleho vína a rovnakým množstvom slepačieho vývaru, znížime teplotu a asi 15 minút pomaly dusíme.


Na záver mäso z panvice vyberieme a zvýšime teplotu, nech sa šťava redukuje na minimum. Ihneď podávame, preliate pripravenou omáčkou.


Buon appetito praje Absik :-)

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy