sobota, apríla 21, 2012

Milagutannir (Mulligatawny)


Dnešný obed som pre zmenu obohatila polievkou, ktorá pochádza z Južnej Indie. Anglickí koloniálni dôstojníci si dokonca túto polievku obľúbili natoľko, že ju premenovali vo svojom jazyku na "mulligatawny". Najideálnejšie je, ak k nej môžete podávať indické placky papad. Je potrebné ich pred podávaním buď krátko opražiť na oleji, alebo lepšou i diétnejšou verziou je príprava v mikrovlnnej rúre, ktorá trvá približne 1 minútu. Polievka chutí naozaj veľmi lahodne a pohladká chuťové poháriky :-)

Suroviny na prípravu:

  • 350 g mletého jahňacieho mäsa
  • 2 mrkvy
  • 3 stopky zeleru
  • 1 jablko
  • 2 cibule
  • lyžička mletého koriandra
  • 3 lyžičky madras curry
  • lyžica červenej curry pasty
  • paradajky v konzerve
  • kurací alebo zeleninový vývar cca 1,5 litra
  •  lyžica múky
  • lyžica masla
  • placky papad
  • soľ
  • čierne korenie


Zeleninu pokrájajte na kocky. Jablko zbavte šupy a tiež pokrájajte. Na masle vo woku potom všetko spolu restujte, kým zelenina i s jablkom trochu nezmäkne. Potom všetko poprášte múkou, madras curry, mletým koriandrom, pridajte i curry pastu a za neustáleho miešania restujte ešte asi minútu.


Postupne prilejte vývar a priveďte k varu. Potom pridajte paradajky, podľa chuti dosoľte, dokoreňte a duste pod pokrievkou asi 40 - 45 minút. Hotovú polievku potom dobre rozmixujte.


V inom hrnci chvíľu restujte mleté mäso, kým trochu nezhnedne. Polievku prelejte k mäsu a premiešajte. Ak chcete polievku ešte sýtejšiu, pridajte do nej dlhozrnnú ryžu a povarte, kým nezmäkne.


Podávajte ju s papad plackami. Ak ich akurát nemáte poruke, vhodne zapasuje i ciabatta chlieb, ktorý bežne kúpite vo vašom supermarkete.


आप का खाना स्वादिष्ट हो (teda dobrú chuť) praje Paloma :-)

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy