Po gréckej a dvoch španielskych špecialitách dnes prichádza na scénu ďalšia delikatesa. Inšpiráciu na ňu nám vnukol peruánsky barman Elvin z Tango y Tapas baru a jedná sa o typickú peruánsku záležitosť, servírovanú poväčšinou ako studené predjedlo.
Ingrediencie:
- purpurové alebo tmavožlté zemiaky
- oranžové chilli papriky aji amarillo
- paprička habanero
- čerstvý biely syr (queso fresco)
- kondenzované mlieko
- cesnak
- čierne olivy
- šalátové listy
- vajíčka
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Poznámka k surovinám: v recepte sú použité fialové peruánske zemiaky vitelotte. Kľudne ich môžete nahradiť iným dostupným druhom, napríklad ružovými alebo zlatožltými - hlavne nech majú peknú sýtu farbu (aj oči potrebujú jesť). Queso fresco je mäkší biely syr, ktorý sa dá nahradiť bežne dostupným syrom feta (vtedy opatrnejšie so soľou). Zohnať Aji amarillo v našich končinách bude asi najväčší problém, ale tie sa zase dajú nahradiť jemne pikantnými jalapeños.
Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupe. Po uvarení ochladíme, ošúpeme, pokrájame na plátky a odložíme nabok. Vajíčka uvaríme na tvrdo, ošúpeme a prekrojíme na štvrťky.
Do mixéru vložíme asi 200g rozmrveného syru. Pridáme 1 dcl kondenzovaného mlieka, 1-2 strúčiky cesnaku, 3-4 chilli papričky, zbavené žiliek a semiačok (aji alebo jalapeño - viď vyššie), 1/4 papričky habanero (tu pozor, habanero je štipľavé šialenstvo), lyžičku kurkumy a 1/2 dcl olivového oleja. Mixujeme, dokiaľ sa z obsahu nevytvorí homogénna masa. Vzniknutá omáčka by mala byť krémová, ale zároveň by sa mala dať liať. Ak je veľmi hustá, pridajte lyžicu mlieka alebo vody, ak je zas riedka, zahustite ju pridaním syra alebo aj rozmrvenými slanými keksami. Omáčka by mala mať sýtu žltú farbu, ak je príliš bledá, pridajte viac kurkumy. Dosoľte a okoreňte podľa chuti.
Na tanier položte list hlávkového šalátu. Poukladajte naň nakrájané zemiaky, prelejte pripravenou omáčkou, ozdobte rozštvrtenými vajíčkami a čiernymi olivami - a môžete servírovať.
Buen provecho praje Absik :-)
P.S. Elvinovi to chutilo :-)))
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára