Námet na dnešný obed mi dal Jorgos, grécky kuchár z nášho obľúbeného argentínskeho Tango y Tapas baru vo Frankfurte (myslím že sa takejto kombinácii nadáva globalizácia :-). Aj keď síce netuším, ako by ohodnotil môj dnešný výtvor, ale nám to rozhodne chutilo. A ak to chcete opáčiť, môžete si to vyskúšať aj sami:
Ingrediencie:
- jahňacie mäso
- rúrkové cestoviny (napr. penne)
- cibuľa
- cesnak
- paradajková omáčka s bazalkou
- oregáno
- mletá škorica
- syr feta
- šľahačková smotana
- maslo
- strúhaný parmezán
- muškátový oriešok
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Najprv si pripravíme syrovú omáčku: Do 4 lyžíc rozpusteného masla vmiešame 400 ml šľahačkovej smotany. Keď začnie vrieť, prisypeme 100g strúhaného parmezánu a miešame, dokiaľ sa syr nerozpustí. Ochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom a odstavíme nabok.
Vo väčšej panvici alebo woku rozohrejeme olivový olej a osmažíme na ňom 2 nadrobno nakrájané cibule. Pridáme 1/2 kg mletého jahňacieho mäsa a smažíme asi 5 minút, resp. dokiaľ mäso nestratí ružovú farbu. Pridáme 2 nadrobno nasekané strúčiky cesnaku, 2 lyžičky oregána a 1/2 lyžičky mletej škorice a spolu smažíme asi minútu.
Nakoniec prilejeme paradajkovú omáčku s bazalkou a pomaly varíme ďalších 5 minút. Medzitým uvaríme cestoviny - nie však al dente, ale necháme ich trochu tvrdšie. Po uvarení ich rozdelíme na 2 polovice: jednu časť zmiešame s mäsovo-paradajkovou zmesou, do druhej vmiešame pripravenú syrovú omáčku a 150 g nahrubo nastrúhaného syru feta.
Na spodok zapekacej nádoby rozložíme mäsovo-paradajkové cestoviny a prekryjeme ich vrstvou syrových cestovín. Vrch prelejeme zvyškom syrovej omáčky a posypeme 50 g rozmrvenej fety. Vložíme do vyhriatej rúry (180° C) a pečieme asi 25 minút, resp. dokiaľ sa na vrchu nezačnú tvoriť bubliny a feta nezačne chytať zlatistú farbu.
Priznám sa, mne sa cestoviny pri nakladaní na tanier trochu rozpadli, ale chutili rovnako, ako keby tvorili úhľadný "koláč".
Čo dodať? Snáď len príslovečné Καλή όρεξη! :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára