nedeľa, februára 14, 2010

Morčacie stehná na slivkách


Keď povieme slovo slivka, väčšine z nás sa v mysli vybaví dobre vypálená slivovica :-D alebo mne pesnička z českej reklamy na PLUM vodku: "René, já a Rudolf, chodíváme na golf...", ktorú som si občas podvedome pohmkávala počas robenia tohto receptu. Keď však slivky pridáte k mäsu, vznikne zaujímavá kombinácia, ktorá trochu obzvláštni váš jedálniček a pohladí bruško.

Suroviny:

  • morčacie stehná
  • slivky
  • balzamikový ocot
  • 1.5 dcl červeného vína
  • červená cibuľa
  • tymián
  • cukor
  • smotana
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

Morčacie stehná na niekoľkých miestach narežeme nožom (aby sa nám potom ľahšie prepiekli) pokvapkáme ich olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme tymiánom. Napokon ich odložíme aspoň na jednu hodinu do chladničky. Rúru rozohrejeme na 220 °C, stehná poukladáme do zapekacej misky, podlejeme ich trochou vody, prikryjeme alobalom a pomaly pečieme. Po pol hodine ich odokryjeme a s občasným obracaním prípadne podlievaním vodou podľa potreby pomaly dopekáme. Potom mäso vyberieme a odložíme do tepla. Výpek totiž budeme potrebovať.

Medzitým si na troche oleja podusíme čevenú cibuľu. Keď začne mäknúť, pridáme k nej cukor a necháme skaramelizovať.

Postupne pridáme výpek, čo zostal z dopečeného mäsa, balzamikový ocot, červené víno, slivky (pokrájané na menšie kúsky), trochu tymiánu a dusíme asi 10 minút, kým zmes nezostáva sklovito vláčna. Napokon pridáme smotanu a podľa potreby dosolíme či dosladíme. Zmes vylejeme do zapekacej misky a pridáme stehná. Ak máte možnosť pripravovať si omáčku priamo v mise vo výpeku, urobte tak.

Mäsko podávame s opečenými zemiačikmi, prípadne i s ryžou.

Dobrú chuť praje Paloma :-)

1 komentár:

Michaela Samant povedal(a)...

toto vyzera fakt super

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy