Dnešnou polievkou budem zapekaním pokračovať v duchu tej minulej. Jej prípravu som trochu odkladala, pretože ako predjedlo je dosť sýta ale natoľko ma oslovila, že som sa napokon rozhodla ju uvariť. Je i tak trochu netradičná, pretože sú v nej slimáky, ktoré nie každý má rád ale verte mi, chutia vynikajúco. Ak však predsa len máte k týmto plazivým zvieratkám trochu odstup, nahradte ich hubami a polievka nestratí na svojom čare.
Ingrediencie:
- slimáky v konzerve
- 1 mrkva
- kúsok stopkového zeleru
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 litra slepačieho vývaru
- 1 dcl bieleho vína
- 1 dcl smotany
- 1 vaječný žĺtok
- 2 lyžice múky
- lístkové cesto
- mlieko
- petržlenová vňať
- tymián
- muškátový oriešok
- biele korenie
- soľ
- maslo
Na masle chvíľu popražíme na drobno pokrájanú cibuľu, mrkvu a zeler. Potom pridáme pretlačený cesnak, ešte chvíľu smažíme a nakoniec všetko poprášime hladkou múkou.
K zmesi pridáme kurací vývar a biele víno. Všetko rozmixujeme ručným mixérom a napokon pridáme slimáky a za stáleho miešania i smotanu. Pomaly prehrejeme a dochutíme tymiánom, muškátovým orieškom, bielym korením, petržlenovou vňaťou a podľa potreby dosolíme .Polievku napokon naberieme do zapekacích misiek.
Z lístkového cesta si pripravíme "vrchnáčiky" ktorými polievku v miskách prikryjeme, potrieme ich žĺtkom rozmiešaným v mlieku a necháme tak 5 minút odstáť.
Rúru rozohrejeme na 200°C a misky s polievkou do nej vložíme. Zapekáme dovtedy, kým cesto nechytí zlatú farbu a ihneď podávame.
Vrchnáčik jeme spolu s polievkou. Táto kombinácia k sebe naozaj veľmi pasuje. Chutilo a vyzeralo to naozaj výborne.
Dobrú chuť praje Paloma :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára