Polievka, ktorú sme dnes varili, sa dosť podobá na toskánsku cibuľačku, ktorú sme kuchtili v lete minulého roku. Líši sa však konečnou fázou prípravy a jej jednoduchý recept nás natoľko oslovil, že sme si kvôli tomu zohnali aj špeciálny riad. Tu je postup:
Potrebné suroviny na prípravu:
- 4-5 cibúľ
- 2-3 lyžice múky
- 2 lyžice masla
- 1 liter slepačieho vývaru
- strúhaný syr
- bageta
- soľ
- čierne korenie
Bagetu nakrájame na kolieska a mierne ju opečieme z oboch strán. Odložíme nabok a začneme sa venovať cibuli: očistenú cibuľu nakrájame na polmesiačiky a so slzami v očiach ju do zlatista osmažíme na masle. Prisypeme múku a za stáleho miešania smažíme.
Keď múka dostane podobný zlatistý nádych ako cibuľa, postupne prilievame slepačí vývar. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením a ešte raz premiešame. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme pomaly variť 15 minút (priznám sa, mne trochu vybehla z hrnca, lebo som sa medzitým venoval fanúšikovskej stránke na Facebook-u :-)
Do ohňovzdorných polievkových misiek vložíme kúsok opečenej bagety. Zasypeme trochou strúhaného syra a prelejeme naberačkou polievky. Pridáme ďalšie koliesko bagety a ďalšiu hrsť syra a zase to prelejeme plnou naberačkou.
Vyberieme z rúry a okamžite podávame.
Dobrú chuť :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára