Čas vianočný už (našťastie) prehrmel a s ním aj tradičné obžerstvo, ktorému je tak isto ťažko odolať, ako aj potom nadbytočné kilogramy zhodiť. O niekoľko dní tu máme záver roka a začiatok obdobia nových predsavzatí a plánov. Dnešný recept bude tak trochu venovaný tomuto obdobiu - je to jemná krémová polievka (velouté) z jedlých gaštanov - vianočná polievka z niektorých oblastí Európy. Zároveň sa týmto receptom chceme tohto roku s Vami rozlúčiť a popriať Vám do toho nového veľa štastia, zdravia a chuti do dobrého jedla :-)
Na prípravu sme použili:
- jedlé gaštany
- stopkový zeler
- mrkva
- zeleninový vývar (bujón)
- cibuľa
- šunka
- tymián
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Gaštany narežeme, uvaríme vo vode a očistíme. Jednu mrkvu a 2 stopky zeleru nakrájame a mierne ich na olivovom oleji osmažíme spolu s nakrájanou cibuľou. Keď je zelenina mäkká, pridáme očistené gaštany, zalejeme litrom zeleninového vývaru a zakryté varíme asi 10 minút.
Obsah hrnca rozmixujeme ponorným mixérom, dochutíme soľou, čiernym korením a tymiánom, premiešame a necháme variť ešte asi minútu.
Dobrú chuť a veľa šťastia do Nového roku prajú Absik & Paloma.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára