Po niekoľkých kuracích a morčacích maškrtách a jednej dosť diskutovanej žabacej špecialitke som sa dnes rozhodol vyskúšať svoje kulinárske sklony na malom ušiakovi z kúzelníkovho klobúka, teda na zajačikovi. Priznám sa, zajačinku som dnes varil, resp. piekol prvý krát, ale ako sa vraví - kto sa bojí, nech nejde do lesa. A ja do lesa chodím rád. Veď aj taký zajac sa tam dá stretnúť, všakáno.
Recept na dnešný obed bol vcelku jednoduchý. Ak teda chcete ísť s trúbou na zajace, ergo upiecť zajaca v trúbe, pripravte si:
- zajačie mäsko
- dijonskú horčicu
- provensálske korenie
- soľ
- čierne korenie
- maslo
- brandy
Mäsko očistíme, opláchneme, osušíme a natrieme hrubšou vrstvou dijonskej horčice. Poukladáme do zapekacej misy, posypeme provensálskym korením a vložíme do rozohriatej rúry (210°C).
V menšom hrnci rozpustíme 125 g masla, jemne ho osolíme a okoreníme a polejeme ním mäso v horčicovom obale. Pečieme asi 45 minút, pričom ho často polievame maslovým výpekom. Keď je zajačik upečený, nalejeme do hrnca 1 dcl brandy a necháme ho zohriať (ochutnávanie brandy nie je zakázané).
Keď brandy v hrnci začne vrieť, zapálime ho (pozor na vlasy a obočie) a horiacou zmesou prelejeme upečeného ušiačika. Keď oheň dohorí, môžeme servírovať - napríklad s opekanými zemiačikmi.
Dobrú chuť.
4 komentáre:
zajačinu milujem a toto vyzerá úplne skvele!Svokra ma naučila - najlepšia polievka je zo zajaca. Diétna, ale skvelá!A fakt je vynikajúca.
toto som uz niekde pocula ale este sme nevyskusali aj ked som minule kucharikovi naznacila nieco podobne. urcite vyskusame :-)
Tak som toho ušiaka dnes piekol bol skvelý. Foto tu.
Fajn, som rád, že chutilo :-)
Zverejnenie komentára