Keď sa povie "zemiakový šalát", mnoho ľudí si automaticky predstaví majonézovo-kyslouhorkovo-hráškovú klasiku. Aj preto som mal isté pochybnosti ako nazvať dnešné jedlo, nakoniec som sa však rozhodol zemiak v názve ponechať, keďže hrá dosť významnú rolu v tomto recepte. Je to teda zemiakový šalát, ako ho možno ešte nepoznáte - vlastne, posúďte sami.
Na prípravu "trochu inak" šalátiku som použil:
- zemiaky (samozrejme :-)
- čerstvý miešaný šalát (lollo bianco, čakanka, polníček, ...)
- balzamikový ocot
- olivový olej
- limetkovú šťavu
- čerstvú mätu
- pažítku
- stopkový zeler
- čerstvú bazalku
- soľ
- čierne korenie
- parmskú šunku
Zemiaky uvaríme v šupke, vodu zlejeme a dáme nabok. Pokiaľ budú chladnúť, pripravíme si zálievku z 2 lyžíc balzamikového octu, 3 lyžíc olivového oleja, 1 lyžice limetkovej (prípadne citrónovej) šťavy, štipky soli a trošky mletého čierneho korenia. Poriadne premiešame a ochutnáme. Ak má zálievka príliš výraznú chuť, môžeme ju zmierniť lyžicou čistej vody.
Zálievku máme pripravenú, zemiaky už vychladli a môžeme ich teda ošúpať a pokrájať na kolieska. Do šalátovej misy rozložíme umytú a odkvapkanú šalátovú zmes a na ňu poukladáme zemiakové kolieska.
Mätu, bazalku, pažítku a stopkový zeler nakrájame na drobno a dobre premiešame. Túto bylinkovú zmes vysypeme na zemiaky v šalátovej mise a všetko dobre premiešame. Na záver to celé prelejeme pripravenou zálievkou a vrch ozdobíme malými kúskami parmskej šunky.
Buon Appetito !
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára