utorok, februára 24, 2009

Zemiakovy šalát trochu inak


Keď sa povie "zemiakový šalát", mnoho ľudí si automaticky predstaví majonézovo-kyslouhorkovo-hráškovú klasiku. Aj preto som mal isté pochybnosti ako nazvať dnešné jedlo, nakoniec som sa však rozhodol zemiak v názve ponechať, keďže hrá dosť významnú rolu v tomto recepte. Je to teda zemiakový šalát, ako ho možno ešte nepoznáte - vlastne, posúďte sami.

Na prípravu "trochu inak" šalátiku som použil:

  • zemiaky (samozrejme :-)
  • čerstvý miešaný šalát (lollo bianco, čakanka, polníček, ...)
  • balzamikový ocot
  • olivový olej
  • limetkovú šťavu
  • čerstvú mätu
  • pažítku
  • stopkový zeler
  • čerstvú bazalku
  • soľ
  • čierne korenie
  • parmskú šunku


Zemiaky uvaríme v šupke, vodu zlejeme a dáme nabok. Pokiaľ budú chladnúť, pripravíme si zálievku z 2 lyžíc balzamikového octu, 3 lyžíc olivového oleja, 1 lyžice limetkovej (prípadne citrónovej) šťavy, štipky soli a trošky mletého čierneho korenia. Poriadne premiešame a ochutnáme. Ak má zálievka príliš výraznú chuť, môžeme ju zmierniť lyžicou čistej vody.


Zálievku máme pripravenú, zemiaky už vychladli a môžeme ich teda ošúpať a pokrájať na kolieska. Do šalátovej misy rozložíme umytú a odkvapkanú šalátovú zmes a na ňu poukladáme zemiakové kolieska.

Mätu, bazalku, pažítku a stopkový zeler nakrájame na drobno a dobre premiešame. Túto bylinkovú zmes vysypeme na zemiaky v šalátovej mise a všetko dobre premiešame. Na záver to celé prelejeme pripravenou zálievkou a vrch ozdobíme malými kúskami parmskej šunky.


Buon Appetito !

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy