Leto ešte poriadne neskončilo (aspoň teda podľa kalendára) a obchody nás už zaplavujú reklamami na Halloween. Tekvicami sa to vo výkladoch priam hemží, tak som po jednej siahol dnes aj ja. Jemná maslová tekvica v kombinácii s dobrými cestovinami vytvorila jednoduchý, no chutný pokrm na septembrový teplý deň.
Suroviny:
- tekvica
- 2 menšie cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 100g parmskej šunky
- petržlenová vňať
- muškátový orech
- smotana
- parmezán
- cestoviny tagliatelle
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Nadrobno nakrájanú cibuľu krátko smažíme na olivovom oleji spolu s 2 rozdrvenými strúčikmi cesnaku. Prihodíme zo 2-3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate a dobre premiešame. Tekvicu olúpeme, prekrojíme a vydlabeme jadierka. Pokrájame ju na menšie kocky, ochutíme soľou, čiernym korením a dobrou štipkou mletého muškátového oriešku a smažíme na cibuli asi 5 minút.
Osmaženú tekvicu podlejeme vývarom (asi 2 dcl) a pomaly dusíme, dokiaľ nezmäkne. Podľa potreby podlievame vývarom, aby z toho nebol ani betón, ani polievka :-)
Parmskú šunku pokrájame na tenké pásiky a prihodíme do panvice. Dochutíme podľa uváženia soľou, prípadne čiernym korením. Varíme asi 2-3 minúty, potom odstavíme a primiešame asi 1 dcl smotany. Smotanu necháme iba prehriať.
Tagliatelle uvaríme al dente v osolenej vode, asi 8 minút. Rozložíme na vyhriate taniere, prelejeme pripravenou tekvicovou zmesou, posypeme čerstvo nastrúhaným parmezánom a zvyškom petržlenovej vňate a môžeme podávať.
Buon appetito želá Absik :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára