Cez týždeň bolo mäsa dosť, tak som dnes siahol po čomsi bezmäsitom. Vlastne, ako sami uvidíte, siahol som po tom už včera, pretože hlavná zložka dnešného obeda sa musela aspoň pol dňa marinovať pre dosiahnutie tej pravej chute. O to kratśia bola dnes príprava výsledného produktu - 8 minút na linguine al dente a fertig finito.
Ingrediencie:
- cestoviny linguine (alebo špagety)
- baklažán
- limetka
- pomaranč
- červená paprika
- mandle
- cesnak
- oregáno
- bujón
- vínny ocot
- balzamikový ocot
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Baklažámy nakrájame na kolieska, nasolíme a necháme "vyplakať" horké slzy. V hrnci rozohrejeme asi 2 dcl zeleninového bujónu, 1 dcl vínneho octu, 2 lyžice balzamikového octu a za lyžicu oregána a privedieme do varu. Baklažány opláchneme od soli v studenej vode a vložíme do variaceho sa octového kúpeľa. Necháme vrieť asi 2 minúty, potom odstavíme zo sporáka a necháme ich v tom kyslastom náleve odstáť asi 10 minút.
Vo väčšej mise si pripravíme marinádu: zmiešame 2-3 rozdrvené strúčiky cesnaku, asi 1/2 na drobné kocky nakrájanej papriky, zo 2 lyžice oregána, hrsť opražených a nasekaných mandlí, kôru z 1 pomaranča (pozor, používajte bio pomaranče s chemicky neošetrovanou kôrou), šťavu z 1 pomaranča, lyžicu limetkovej šťavy a 2 lyžice olivového oleja. Poriadne rozmiešame, dochutíme soľou a čiernym korením...
... a pridáme kolieska baklažánu, ktoré sme predtým vybrali z hrnca a nechali odkvapkať. Prikryjeme fóliou a necháme v chladničke odpočívať aspoň 12 hodín.
Na druhý deň stačí už len uvariť linguine, pridať marinované kolieska baklažánu a preliať samotnou marinádou. Pár hobliniek čerstvo nastrúhaného parmezánu určite nepoškodí, tak ich tam šupnite tiež :-)
Dobrú chuť praje Absik :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára