nedeľa, mája 13, 2012

Batátové placky so zázvorom


S výnimkou pár poslených dní sa nám celkom oteplilo. Pankrác, Servác a Bonifác tu ale tiež nebudú natrvalo a s príchodom letných dní sa pýta ľahšie, nie na mäse založené jedlo. A taký je aj dnešný recept, ktorý sme si vychutnali v závetrí nášho slnkom zaliateho balkóna.

Ingrediencie:

  • 2 veľké batáty
  • 2 menšie póry
  • čerstvý zázvor
  • chilli papričky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • konzerva kukurice
  • škrobová múčka
  • práškový cukor
  • celozrnná múka
  • biely jogurt
  • biely ocot
  • zeleninový bujón
  • sherry
  • soľ
  • čierne korenie
  • repkový olej
 

Batáty ošúpeme, nakrájame na kocky, uvaríme v osolenej vode a nakoniec scedíme a popučíme - ako klasické zemiaky.


V inom hrnci rozohrejeme 3 lyžice repkového oleja. Osmažíme na ňom na drobno nakrájaný pór, rozdrvený cesnak a asi 3 cm nastrúhaného zázvoru. Po 5 minútach pridáme batátové pyré, 200 g kukurice z konzervy a 2 lyžice bieleho jogurtu, osolíme a okoreníme podľa chuti a všetko poriadne premiešame. Odstavíme a necháme vychladnúť.


Do panvice vlejeme 2 lyžice bieleho octu. Rozohrejeme, pridáme 2 lyžičky práškového cukru, 3 cm nastrúhaného zázvoru a na drobno nasekané chilli papričky a na miernom stupni varíme asi 3 minúty. Pridáme 1 dcl sherry a premiešame. V pohári si rozmiešame 1 dcl vývaru (bujónu) s 2 lyžičkami škrobovej múčky a pomaly za stáleho miešania prilievame do panvice, dokiaľ omáčka nezhustne.


Z pripravenej batátovo-kukurično-zázvorovo-pórovej zmesi vymodelujeme placky. Ak je zmes príliš riedka, zahustíme ju buď strúhankou alebo celozrnnou múkou. V múke placky jemne poprášime z oboch strán, poukladáme na vymastený alebo papierom vyložený plech a pečieme pri 200 °C. Po 5 minútach placky otočíme a  pečieme ďalších 5 minút z opačnej strany.

Podávame s miešaným šalátom, preliate pripravenou chilli omáčkou.



Dobrú chuť praje Absik :-)

2 komentáre:

Ivan Bodorík povedal(a)...

zdravím ..chválim pekný blog...ocenil by som recept na dobrý kotlíkový guľáš ..ideme na chatu a potreboval by som recept na 30 litrov gulašu...ďakujem pekne a želám veľa úspechov

Peter Absolon povedal(a)...

Vdaka za pochvalu :-) Momentálne sa nechystáme variť nič podobné, ale dobrých receptov je určite plný net :-)

Tak peknu zabavu na chate s izbou 302b :-D

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy