pondelok, mája 28, 2012

Baklažánový koláč


Ak vás zaujalo slovo "koláč" v názve dnešného receptu a čakáte niečo sladké, čakáte márne. Po prvé nie som veľmi zaťažený na sladké, po druhé sa do pečenia sladkých vecí veľmi nehrniem a po tretie... po tretie je to taká dobrotka, že sa to dá jesť aj na studeno ako zákusok :-) Neveríte?

Suroviny:

  • mleté jahňacie mäso (asi 400 g)
  • 1 cibuľa
  • 2 stopky zeleru
  • 1 baklažán
  • paradajkový pretlak
  • nakladané sušené paradajky (asi 150 g)
  • oregáno
  • červený vínny ocot
  • 2 dcl slepačieho vývaru
  • cestoviny fusilli (špirálky)
  • strúhaný tvrdý syr
  • parmezán
  • soľ
  • čierne korenie 
  • olivový olej

 

Baklažán nakrájame na tenké kolieska, nasolíme a necháme aspoň pol hodinu odpočívať. Potom opláchneme pod studenou vodou, osušíme a na olivovom olej do zlatista osmažíme.


Vo woku alebo veľkej panvici asi 3 minúty smažíme cibuľu a nadrobno nakrájaný stopkový zeler. Pridáme mleté jahňacie mäsko a smažíme, dokiaľ nezbelie.


Pridáme 3 lyžice paradajkového pretlaku, nasekané sušené paradajky, za lyžičku oregána, premiešame, podlejeme slepačím vývarom a necháme pomaly variť asi 20 minút.


Medzitým si uvaríme al dente fusilli (špirálky). Takisto si pripravíme bešamelovú omáčku a ku koncu do nej zamiešame strúhaný tvrdý syr. Polovicu pripravenej omáčky zmiešame so scedenými cestovinami, polovicu odložíme nabok.

Do vymastenej zapekacej misy začneme vrstviť poschodia zo syrových cestovín, osmažených baklažánových koliesok a paradajkovo-mäsovej zmesi. Na záver navrch vylejeme zvyšok syrového bešamelu, posypeme to čerstvo nastrúhaným parmezánom a dáme na 20 minút zapiecť do vyhriatej rúry (190 °C).


Ostáva už len to klasické...


... dobrú chuť praje Absik :-)

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy