Ak vás zaujalo slovo "koláč" v názve dnešného receptu a čakáte niečo sladké, čakáte márne. Po prvé nie som veľmi zaťažený na sladké, po druhé sa do pečenia sladkých vecí veľmi nehrniem a po tretie... po tretie je to taká dobrotka, že sa to dá jesť aj na studeno ako zákusok :-) Neveríte?
Suroviny:
- mleté jahňacie mäso (asi 400 g)
- 1 cibuľa
- 2 stopky zeleru
- 1 baklažán
- paradajkový pretlak
- nakladané sušené paradajky (asi 150 g)
- oregáno
- červený vínny ocot
- 2 dcl slepačieho vývaru
- cestoviny fusilli (špirálky)
- strúhaný tvrdý syr
- parmezán
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Baklažán nakrájame na tenké kolieska, nasolíme a necháme aspoň pol hodinu odpočívať. Potom opláchneme pod studenou vodou, osušíme a na olivovom olej do zlatista osmažíme.
Vo woku alebo veľkej panvici asi 3 minúty smažíme cibuľu a nadrobno nakrájaný stopkový zeler. Pridáme mleté jahňacie mäsko a smažíme, dokiaľ nezbelie.
Pridáme 3 lyžice paradajkového pretlaku, nasekané sušené paradajky, za lyžičku oregána, premiešame, podlejeme slepačím vývarom a necháme pomaly variť asi 20 minút.
Medzitým si uvaríme al dente fusilli (špirálky). Takisto si pripravíme bešamelovú omáčku a ku koncu do nej zamiešame strúhaný tvrdý syr. Polovicu pripravenej omáčky zmiešame so scedenými cestovinami, polovicu odložíme nabok.
Do vymastenej zapekacej misy začneme vrstviť poschodia zo syrových cestovín, osmažených baklažánových koliesok a paradajkovo-mäsovej zmesi. Na záver navrch vylejeme zvyšok syrového bešamelu, posypeme to čerstvo nastrúhaným parmezánom a dáme na 20 minút zapiecť do vyhriatej rúry (190 °C).
Ostáva už len to klasické...
... dobrú chuť praje Absik :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára