Počas piatkového nákupu v našom tureckom süpermarkete mi padol zrak na ľadom vystlaný pult s čerstvými rybami. Oči mi blúdili od veľkej pražmy kráľovskej, cez steaky z lososa a morské príšery až nakoniec skončili svoju púť na pekných, ešte nevypitvaných makrelách. Bolo rozhodnuté - síce som ešte nikdy predtým rybu nepitval, ale raz sa predsa začať musí :-) A verte mi, oplatilo sa...
Ingrediencie:
- čerstvá makrela (prípadne iná akurát dostupná ryba)
- hrsť lístkov bazalky
- pár vetvičiek rozmarínu
- pol viazaničky petržlenovej vňate
- 2 strúčiky cesnaku
- kyslá smotana
- citrón
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Do mixéru vložíme natrhané lístky bazalky, rozdrvené strúčiky cesnaku, nahrubo nasekanú petržlenovú vňať, obraté ihličky rozmarínu a prilejeme 2 lyžice olivového oleja. Rozmixujeme na jemnú kašičku, ktorú ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Zo tri lyžice tejto pasty zamiešame do kyslej smotany a necháme ju odpočívať v chladničke.
Ryby očistíme, umyjeme, osušíme a niekoľkokrát nakrojíme z oboch strán. Do vzniknutých rezov votrieme pripravenú bylinkovú zmes a zvyškom vytrieme aj vnútro rýb. Pekáč vyložíme fóliou na pečenie, uložíme naň ryby a pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút.
Pomocou hliníkovej fólie opatrne prenesieme upečené ryby na tanier - sú tak krehké, že by akákoľvek manipulácia pomocou rôznych naberačiek nepekne poznačila ich konzistenciu. Podávame s nakrájaným citrónom, lístkami bazalky a pripraveným smotanovo-bylinkovým dipom.
Dobrú chuť praje Absik :-)
1 komentár:
Ahoj volám sa Gabriela som z Rio de Janeiro, Brazília a ja vás pozýva na návštevu môj blog, spolieham na teba, tvoj blog pohode ...
http://drivesoulrock.blogspot.com
Zverejnenie komentára