pondelok, januára 10, 2011

Brokolicovo-morčacie soté s čedarovou omáčkou


Je tu nový rok a prázdninové a dovolenkové obdobie je už minulosťou. Všetci sa pomaly sa vraciame do kolobehu všedných dní a my sa ich budeme opäť snažiť spestriť novými receptami. Po koncoročnom kapustnicovom ošiali určite dobre padne zmena v podobe kombinácie jemného morčacieho mäska, chrumkavej brokolice a aromatickej omáčky z čedaru. Ak si chcete prácu zjednodušiť, omáčku si môžete kúpiť aj hotovú. Ak si ju však pripravíte čerstvú, zaručene neoľutujete...

Ingrediencie:

  • morčacie prsia
  • brokolica
  • cibuľa
  • prerastaná slanina
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

Suroviny na čedarovú omáčku:

  • čedar (of course :-))
  • mlieko
  • maslo
  • hladká múka
  • horčica
  • soľ
  • čierne korenie
  • sladká paprika
  • muškátový orech


Ak ste sa teda rozhodli pre vlastnoručne vyrobenú omáčku, tu je jednoduchý postup: V hrnci rozpustíme 3 lyžice masla a osmažíme na ňom do zlatista 2 lyžice hladkej múky. Pomaly prilejeme 2 dcl vlažného mlieka a stále miešame, aby sa nevytvorili hrudky. Privedieme do varu, prilejeme ešte 2 dcl mlieka a miešame, dokiaľ omáčka nezačne hustnúť (asi 5 minút). Pridáme po lyžičke sladkej papriky, čierneho korenia, horčice, dochutíme štipkou soli a 1/2 lyžičky muškátového orieška a prisypeme asi 150 g nastrúhaného čedaru (prípadne iného tvrdého syru s výraznou arómou). Ustavične miešame, dokiaľ sa syr nerozpustí (asi 2 minúty). Hrniec odstavíme a odložíme nabok.

Ak ste si omáčku kúpili hotovú a ušetrili ste si čítanie predchádzajúceho odseku, môžete sa pustiť do prípravy samotného jedla: Na väčšej panvici rozohrejeme za lyžicu oleja a osmažíme na ňom na tenké pásiky nakrájanú slaninu. Keď je slaninka chrumkavá, vyberieme ju z panvice a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku.


Do výpeku pridáme ešte trochu oleja. Prihodíme nadrobno pokrájanú cibuľu a na ružičky rozobratú brokolicu. Poriadne premiešame a prikryté smažíme asi 5 minút, dokiaľ brokolica nezačne hnednúť. Môžete to celé podliať 1/2 dcl vody, aspoň sa Vám nič neprilepí na spodok panvice.


Na ďalšej lyžici oleja osmažíme na pásiky pokrájané morčacie prsia. Jemne osolíme a okoreníme. Keď chytia peknú zlatistú farbu...


... pridáme osmaženú brokolicu s cibuľou a výpekom z panvice, premiešame a celé to prelejeme pripravenou (kúpenou) čedarovou omáčkou. Necháme to ešte 2 minúty pomaly bublať...


... a môžeme podávať, posypané kúskami opraženej slaninky.


Dobrú chuť praje Absik :-)

2 komentáre:

Shira313 povedal(a)...

Vypadá to veľmi lákavo a nakoľko môj mrazák v svojich útrobách schováva ešte nejeden sáčok z prerastenej 18kg morky, každá inšpirácia príde vhod.
Včera som pre zmenu robila morčacie curry a trochu sa mi "pošmykla" ruka pri zelenej curry paste, takže to budem brať ako prevenciu proti prechladnutiu :D

Unknown povedal(a)...

pokiaľ to neštípalo dvakrát, tak nevadí :-)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy