Nejako sme v poslednom čase zabudli na polievky. Veď posledne uverejnený recept na hruškovú polievku s gorgonzolou uzrel svetlo sveta ešte niekedy v septembri. A tak sme sa rozhodli túto chybu napraviť, veď predsa dobrá polievka je základom obeda. Preto Vám dnes ponúkame recept na výbornú sýtu a vôňami prekypujúcu polievočku, pôvodom z ďalekej Indie. Nech sa páči...
Použité suroviny:
- fazuľa
- cibuľa
- cesnak
- mletá červená paprika
- zelená paprika
- mletý koriander
- curry pasta
- biela repa
- cuketa
- zemiaky
- paštrnák
- stopkový zeler
- zeleninový bujón
- soľ
- repkový olej
Na rozohriatom repkovom oleji speníme na kocky pokrájanú cibuľu. Pridáme očistený a nakrájaný paštrnák, 2 pokrájané stopky zeleru, 1 pokrájanú hlávku bielej repy a 2-3 menšie zemiaky. Smažíme spolu asi 5 minút.
Teraz pridáme do hrnca 2 rozdrvené strúčiky cesnaku, lyžicu mletej červenej papriky, lyžicu curry pasty a 2 lyžičky mletého koriandru. Premiešame, osmažíme as 1 minútu a prilejeme liter zeleninového bujónu. Hrniec prikryjeme a necháme pomaly variť asi 15 minút.
Keď je koreňová zelenina polomäkká, pridáme scedenú fazuľu (nezabudnite si ju namočiť deň vopred), 2 nakrájané cukety a nadrobno nasekanú očistenú zelenú papriku. Prikryjeme a varíme, dokiaľ fazuľa nezmäkne.
Na záver odoberieme 3 naberačky polievky a rozmixujeme ich na jemný krém. Tento vrátime naspäť do hrnca a ešte necháme asi minútu prejsť varom. Servírujeme hneď za horúca.
Dobrú chuť praje Paloma ;-)
7 komentárov:
Neviem prečo ste túto chutnú a dobrú polievku nazvali indickou. Je dobé aj bez tohto prívlastku. Ten iba svedčí o Vašej neznalosti tradičnej indickej kuchyne, ktorá nepoužíva ani cibuľu ani cesnak. Také jedlo nemožno obetovať Kršnovi. Poučenie do budúcnosti.
Nie každý Ind je nasledovníkom Krishnu alebo Vishnu. Cesnak, spolu s kurkumou a zázvorom, patrí medzi esenciálne ingrediencie na celom indickom subkontinente. Ale aj tak ďakujeme za názor ;-)
Dakujeme pekne za Vas nazor. Necham sa rada poucit. Priznavam, ze rada varim ale som si vedoma, ze nemozem byt odbornickou na vsetky cudzokrajne recepty. Varenie a jedenie polievky bolo vsak pre mna urcitym druhom meditacie a v tom je pre mna ta podstata kazdej cinnosti ktoru robim so zapalenim a radostou :-)a naozaj si ju vychutnavam! Recept som objavila v jednej kucharke "klasicke recepty" tak som ho chcela vyskusat ;-)
Inak nedalo mi nevratit sa este k Vasemu poucnemu komentaru ohladom polievky, kedze som dnes rano prechadzala okolo indickeho obchodu s potravinami a s dennym menu a videla v nom ingrediencie ako cesnak ci cesnakovu pastu. Zijeme s manzelom v jednom z multikulturnych miest a v indickych restauraciach si celkom casto k jedlu objednavam cesnakovy "naan" ktory maju v ponuke. Chapem Vas komentar ohladom Krishnu ale co to malo spolocne s nazvom "Indicka polievka". Polievka sa predsa nevolala Krishna polievka ;-)To je akoby som sem na blog dala "Slovensku kapustnicu" pouzila v nej mäso a niekto by napisal, ze to nemoze byt "Slovenska kapustnica" lebo ta sa podava iba postna. Ale i tak zostavam s pozdravom a s vdakou, ze ste mi rozsirili obzor. Pekny den prajem.
V Indii rastie viac ako šesťdesiat druhov strukovín. Vylúpané zo slupiek a polené sa nazývajú dál. Najčastejšie používané sú mung dál, čana dál, urad dál, túr dál a kabuli čana (cizrna), prípadne zelená fazuľka. V tradičnej indickej kuchyni je jedlo bez dálu skôr niečo výnimočné. Pri varení dálu sa nepoužíva olej ale ghí, varí sa spravidla dlhú dobu do skašovatenia a smažené korenie (čóns) sa do dálu pridáva až nakoniec. Toľko k strukovinám a ich príprave v tradičnej indickej kuchyni.
a propos ...
Naan s cesnakom nie je práve najlepší príklad. Naan je slovo perského pôvodu, kde sa dodnes používa ako všeobecný názov pre akýkoľvek chlieb asi tak ako slov dál sa v Indii používa ako všeobecný názov pre jedlo podobne ako v Číne sa pre jedlo používa všeobecný názov cai, v preklade zelenina. Naan ako špecifický druh chleba sa pečie v Kašmíru, Barme, Pákistáne a najma vo východnej Ázii, v Číne aj s cesnakom, ktorým čínska kuchyňa na rozdiel od indickej priam oplýva. V Indii je denným chlebom Indov čapáty, ktorý sa robí z celozrnnej pšeničnej múky, vody a soli. Pečie na peci zvanej tandur, podrží sa nad plameňom, kde sa nafúkne a potiera sa maslom. V Británii a Amerike, kde je indická kuchyňa osobitne populárna, sa predáva aj naan burger, ale ten nemá s indickou kuchyňou nič spoločné. V týchto krajinách a niektorých ďalších európskych v indickej reštaurácii spravia na objednávku aj biftek - pravda na osobitnom kuchynskom vybavení.
Zdravim Vas :-) Tam slo hlavne o ten privlastok "cesnakovy" a v indickej restauracii. Inak chapati poznam, uz som ho tu par krat podavala ako prilohu. Ten mam velmi rada. Tak isto viem o "Ghi"..priznavam, ze ho nepouzivam vzdy. Raz som tu pridala i jedlo zo sosovice tkzv. Murkha Dal. Vidim, ze mate prehlad ;-)Indiu som este nenavstivila ale snad sa mi to niekedy podari. Rada by som. Prijemny den.
Zverejnenie komentára