sobota, augusta 15, 2009

Hráškový krém s mätou


Keď som pred necelým rokom začal variť písať tento blog, sám som netušil, ako dlho ma táto zábavka bude držať. Teda, niežeby sa mi nechcelo variť, skôr som sa obával toho, že ma skôr omrzí to písanie. Ale keď sa ku mne po čase pridala aj moja manželka a začali sme skúšať zaujímavé recepty spolu, akékoľvek zajačie úmysly boli passé (flambovaného zajaca do toho nerátam :-). A tak Vám dnes chceme spolu ponúknuť nielen vynikajúcu sviežu letnú polievku, ale zároveň aj jubilejný 100. recept v našej virtuálnej zbierke.

Na prípravu tejto lahôdky sme použili:

  • 1/2 kg zeleného hrášku
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvú mätu
  • čerstvý zázvor
  • 2-3 zemiaky
  • 2 dcl mlieka
  • biely jogurt
  • 2 kocky bujónu
  • mletý koriander
  • mletú rascu
  • škrobovú múčku
  • hladkú múku
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Na olivovom oleji speníme nakrájanú cibuľu. Pridáme nasekaný cesnak, nakrájané zemiaky, lyžičku mletého koriandra, lyžičku mletej rasce a nastrúhaný zázvor, poprášime to lyžicou hladkej múky a všetko to spolu smažíme asi 3 minúty.


Keď sa vôňa zázvoru a cesnaku začne drať popod dvere a dráždiť čuchové bunky susedov, obsah hrnca zalejeme cca litrom zeleninového (prípadne slepačieho) vývaru. Pridáme zelený hrášok, nasekané lístky mäty, privedieme do varu a na miernom ohni varíme asi 10 minút.


Obsah hrnca rozmixujeme ponorným mixérom na jednoliaty krém. V miske si rozmiešame jogurt s lyžičkou škrobovej múčky. Za stáleho miešania ho pomaly pridávame do polievky (škrobová múčka zabráni jogurtu zraziť sa). Následne prilejeme (takisto za stáleho miešania) 2 dcl mlieka. Polievku dochutíme soľou a čiernym korením a keď sa začne blížiť k bodu varu, odstavíme ju.


Podávame horúcu, ozdobenú lístkami mäty, prípadne ostrovčekom bieleho jogurtu.


Prajeme Vám dobrú chuť :-)

3 komentáre:

germa povedal(a)...

ja len - mňaaaaaaaaaaaaam :)

Absik povedal(a)...

To teda bolo naozaj mnam :-)

Anonymný povedal(a)...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy