nedeľa, februára 22, 2009

Žabie stehienka na cesnaku


Jedlo, ktoré som dnes pripravil svojim priateľom, sa z bežných stredoeurópskych gastronomických štandardov pravdepodobne trochu vymyká. Vo Francúzsku, Číne a Karibiku je to však obľúbená delikatesa, na ktorú gurmáni nedajú dopustiť. Je mi jasné, že pre našinca môže byť trochu prekážkou určitý psychologický moment, keď však túto bariéru prekonáte a vaše chuťové poháriky vyšlú prvé signály do mozgu, zábrany budú preč a neprestanete jesť, dokiaľ nebude prázdny tanier. Asi už tušíte, o čom je reč. Cuisses de grenouille, Froschschenkel, Ancas de rana, Frog legs alebo po našom žabie stehienka.

Jemné mäsko na stehienkach žabky rodu Rana esculenta, teda skokana zeleného, je bohatým zdrojom proteínov, železa a vitamínov skupiny B a svojou chuťou a konzistenciou pripomína hydinu. Ak teda nemáte zábrany ochutnať čokoľvek (čo je veľmi dobre), prípadne sa ich rozhodnete prekonať (a to je ešte lepšie), pripravte si:

  • žabie stehienka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • petržlenovú vňať
  • soľ
  • čierne korenie
  • maslo
  • olivový olej
  • múku
  • mlieko
  • biele víno


Žabie stehienka necháme najprv rozmraziť v miske s mliekom. Po rozmrazení ich opláchneme studenou vodou, poriadne osušíme kuchynskými utierkami a zľahka poprášime múkou.
V panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja 2 lyžice masla. Pridáme omúčené stehienka, osolíme ich a okoreníme a dobre ich osmažíme z oboch strán. Keď začnú chytať zlatistú farbu, pridáme rozdrvené strúčiky cesnaku a nasekanú petržlenovú vňať a spolu smažíme ešte asi 3 minúty.


Stehienka na záver pokvapkáme 1-2 lyžicami bieleho vína (prípadne citrónovej šťavy), ešte raz premiešame a môžeme servírovať. Výborne sa k nim hodí čerstvá chrumkavá bageta.


Bon appétit!

8 komentárov:

iGurman povedal(a)...

Pekný recept. Mám otázku. Po koľko kupuješ v obchode 100g Žabích stehienok.

germa povedal(a)...

žabie stehienka sú úžasná lahôdka, o chvíľu ich blízko nás začnú loviť.

Anonymný povedal(a)...

nikdy som ich ešte nejedol, ani iného obojživeníka, preto som zvedavý, k čomu sa dá prirovnať chuť žabieho mäsa?

Paloma povedal(a)...

Gabriel: manzel odkazuje, ze 1kg zabich stehienok kupil v Nemecku za 9,50 EUR. Obavam sa, ze na Slovensku to bude drahsie :-( a tazsie k zohnaniu.

iGurman povedal(a)...

No veď to! Ďakujem za odpoveď. Spýtam sa v reštaurácií, kde ich nakupujú.

Absik povedal(a)...

ND: chuť je veľmi podobná kuracine, mäso je dokonca ešte jemnejšie (nemá "vlákna" ako kuracie). Čerstvé cítiť trochu rybacinou, ale kúpeľ v mlieku ju spoľahlivo potlačí.
Btw, jedol som už aj krokodíla a to bolo tiež jemné mäsko :-)

iGurman povedal(a)...

Krokodila som ešte nejedol, ale slimáky zbožnujem. P.S. chystám sa blízkej dobe kúpiť klokanie mäso, ale najprv musím prekutrať nejaké australske foodblogy, nech nájdem nejaký kvalitný recept na klokana.

Absik povedal(a)...

Gabriel: Steak z klokana som jedol tiež, je to celkom jemné mäso :-)
A o slimáčikoch máčikoch ani nevravím... mmmmmm... :-)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy