Po pár dňoch pauzy som sa znova vrátil ku kulinárčeniu. Niežeby som medzičasom hladoval, ale buď som bol na cestách, alebo varil niekto iný a cudzím perím sa mi veľmi chváliť nechce. Zato sa pochválim svojim perím, teda vlastne kuracím perím, a ešte presnejšie kuracím bez peria :-)
Na oltár dnešného obeda, ako už asi tušíte, položilo život nejaké to kuriatko. A keďže si život (aj ten kurací) treba vážiť, patrí sa z obetovaného vykúzliť niečo, na čo by to úbohé kuriatko mohlo byť patrične hrdé.
Na voňavé kuracie soté s pórom som použil:
- kuracie prsia (ako inak)
- pór
- strúčik cesnaku
- slepačí bujón
- smotanu na varenie
- maslo
- med
- sójovú omáčku
- škrobovú múku
- zázvor
- muškátový oriešok
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Vo väčšej mise rozmiešame 3 lyžice sójovej omáčky a 1 lyžicu škrobovej múky. Pridáme lyžicu medu, rozdrvený cesnak a 1/2 lyžičky zázvorového prášku (prípadne čerstvo nastrúhaného zázvoru). Dobre premiešame, pridáme na pásiky nakrájané kuracie mäso a necháme marinovať aspoň 30 minút.
Zelenú časť póru umyjeme a nakrájame na 5 cm kúsky. Ak je pór veľmi hrubý, rozrežeme ho pozdĺžne na polovicu. Pór osmažíme na kúsku masla asi 5 minút. Pridáme 1 dcl smotany, nastrúhaný muškátový oriešok, osolíme, okoreníme a necháme dusiť, pokiaľ pór nebude mäkký.
V druhej panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a lyžicu masla. Pridáme marinované pásiky mäsa a na miernom plameni ich osmažíme do zlatohneda.
Osmažené mäso vyberieme z panvice. Do panvice nalejeme 1 dcl vody, pridáme 1/2 kocky slepačieho bujónu, zvyšnú marinádu a pórovo-smotanovú zmes a krátko povaríme, dokiaľ sa všetky ingrediencie spoja a premiešajú chute. Pridáme osmažené kuracie rezance a dusíme ďalších 10 minút. Občas premiešame.
Servírujeme horúce s ryžou alebo opekanými zemiakmi.
Bon Appétit!
1 komentár:
skveleeeeee..dakujem
Zverejnenie komentára