streda, februára 04, 2009

Kuracie soté s pórom


Po pár dňoch pauzy som sa znova vrátil ku kulinárčeniu. Niežeby som medzičasom hladoval, ale buď som bol na cestách, alebo varil niekto iný a cudzím perím sa mi veľmi chváliť nechce. Zato sa pochválim svojim perím, teda vlastne kuracím perím, a ešte presnejšie kuracím bez peria :-)

Na oltár dnešného obeda, ako už asi tušíte, položilo život nejaké to kuriatko. A keďže si život (aj ten kurací) treba vážiť, patrí sa z obetovaného vykúzliť niečo, na čo by to úbohé kuriatko mohlo byť patrične hrdé.

Na voňavé kuracie soté s pórom som použil:

  • kuracie prsia (ako inak)
  • pór
  • strúčik cesnaku
  • slepačí bujón
  • smotanu na varenie
  • maslo
  • med
  • sójovú omáčku
  • škrobovú múku
  • zázvor
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Vo väčšej mise rozmiešame 3 lyžice sójovej omáčky a 1 lyžicu škrobovej múky. Pridáme lyžicu medu, rozdrvený cesnak a 1/2 lyžičky zázvorového prášku (prípadne čerstvo nastrúhaného zázvoru). Dobre premiešame, pridáme na pásiky nakrájané kuracie mäso a necháme marinovať aspoň 30 minút.

Zelenú časť póru umyjeme a nakrájame na 5 cm kúsky. Ak je pór veľmi hrubý, rozrežeme ho pozdĺžne na polovicu. Pór osmažíme na kúsku masla asi 5 minút. Pridáme 1 dcl smotany, nastrúhaný muškátový oriešok, osolíme, okoreníme a necháme dusiť, pokiaľ pór nebude mäkký.


V druhej panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a lyžicu masla. Pridáme marinované pásiky mäsa a na miernom plameni ich osmažíme do zlatohneda.


Osmažené mäso vyberieme z panvice. Do panvice nalejeme 1 dcl vody, pridáme 1/2 kocky slepačieho bujónu, zvyšnú marinádu a pórovo-smotanovú zmes a krátko povaríme, dokiaľ sa všetky ingrediencie spoja a premiešajú chute. Pridáme osmažené kuracie rezance a dusíme ďalších 10 minút. Občas premiešame.


Servírujeme horúce s ryžou alebo opekanými zemiakmi.


Bon Appétit!

1 komentár:

alex povedal(a)...

skveleeeeee..dakujem

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy