nedeľa, februára 02, 2014

Špenátová polievka trochu inak


Včerajšie dovádzanie v kuchyni ma pri pohľade na farbu ingrediencií nútilo neustále myslieť na pesničku od Everly Brothers - Dream. Ja som si však namiesto "dream" veselo pospevovala "green" a celkovo vládla v kuchyni dobrá atmosféra. Pravdepodobne sa to odrazilo i na kvalite jedla, lebo nám tak trochu netradičná špenátovka celkom chutila i keď to bola pre nás nezvyčajne riadne kalorická bomba :-)

Suroviny na prípravu:

  • 1/2 kg listového špenátu
  • 2 póry
  • 2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • zväzok petržlenovej vňate
  • 150 g ryže
  • 3 dcl hovädzieho vývaru
  • 2 dcl smotany na varenie
  • pochúťková smotana
  • 200 g strúhaného ementálu
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • čierne korenie
  • maslo


Cibuľu pokrájajte najemno, cesnak prelisujte, pór pokrájajte na kolieska a špenát preberte, dobre umyte a tak isto pokrájajte najemno. Na masle najskôr trochu orestujte cibuľu, cesnak a pór. Pridajte ryžu a nechajte krátko speniť, kým nie je ako sklo.


Napokon pridajte i špenát, zalejte všetko hovädzím vývarom, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Polievku uveďte do varu a varte ju na miernom plameni zhruba 20 minút.


Na záver pridajte do polievky posekanú petržlenovú vňať, strúhaný syr a smotanu. Polievku prehrejte ale už nevarte. Dochuťte podľa potreby.


Hotovú polievku ihneď podávajte. Najvhodnejšie k nej pasuje čerstvá biela bageta. Do stredu polievky môžte na zjemnenie použiť kyslú pochúťkovú smotanu.


Dobrú chuť praje Paloma :-)

2 komentáre:

Gabriel Raslik povedal(a)...

No, hodne netradičná :-)

Mariana Absolon povedal(a)...

Veru. Som ju objavila v starej kucharke od Reader's Digest :-)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy