Za oknom fúka vietor, na oblohe sa prevaľujú sivo-sivé mračná, na teplomeri jednociferná teplota neveští nič príjemného. Radšej ani nevystrčiť nos z domu. A práve v takýchto chvíľach sa v mysli stále vraciam do teplého a slnečného Karibiku, kde vône a chute jedla ešte umocňujú celkovú atmosféru. A práve takejto dovolenkovej nostalgii je venovaný dnešný recept - Enchiladas verdura.
Ingediencie:
- listový špenát
- pór
- 2 červené cibule
- 1 mrkva
- 1 chilli paprička
- 1 kápia
- zavárané kukuričky
- hrsť mrazeného hrášku
- 3 strúčiky cesnaku
- strúhaný syr
- pšeničné tortilly
- zeleninový bujón
- paradajkový pretlak
- mleté chilli
- soľ
- cukor
- čierne korenie
- olivový olej
Listový špenát umyjeme a ešte mokrý ho vložíme do veľkej panvice alebo woku. Prikryjeme a necháme mierne spariť (nech veľmi nezvädne). Po sparení vyberieme a odložíme nabok.
V panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a krátko na ňom osmažíme nakrájaný pór. Pridáme na tenučké plátky nakrájanú mrkvu, na pásiky nakrájanú kápiu, na kolieska nakrájané kukuričky, rozdrvený cesnak a na drobno nasekanú chilli papričku. Prisypeme hrášok a prikryté pomaly dusíme asi 15 minút. Ak je mrkva stále tvrdá, podlejeme trochou vody a dusíme ešte chvíľu, kým sa voda nezredukuje a mrkva nezmäkne. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
Na olivovom oleji speníme na kocky nakrájanú červenú cibuľu. Prilejeme 2 dcl zeleninového vývaru, pridáme zo 2 lyžice paradajkového pretlaku a drvené chilli. Dochutíme lyžičkou cukru a štipkou soli, premiešame a pomaly varíme, dokiaľ sa objem nezredukuje na polovicu a šťava nezhustne.
Tortillové placky naplníme zeleninovou zmesou a špenátovými listami. Placky stočíme do trubičky a poukladáme jednu vedľa druhej do zapekacej misky - spojom smerom dolu. Tortilly prelejeme pripravenou omáčkou a posypeme strúhaným syrom. Vložíme do rozohriatej rúry...
... a keď syr dostane zlatistú farbu, môžeme podávať:
Dobrú chuť praje Absik :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára