Držkovú polievku alebo držky na paprike pozná v našich končinách asi každý, kto aspoň raz zablúdil do staničného bufetu, bežnej jedálne alebo ľudovej reštaurácie. Je pravdou, že veľa ľudí sa na túto surovinu díva s dešpektom, niektorí dokonca aj s odporom. V prevažnej väčšine prípadov je to však čisto psychický blok a najviac to odmietajú práve tí, ktorí to v živote neochutnali. Nie nadarmo sa však vraví - kto si nevie vychutnať držky, nevie, čo je dobré jedlo. Ale nie o tom som chcel...
Nechcem Vám dnes ponúknuť recept na niečo, čo možno už dávno poznáte. Namiesto toho vám predstavím držkovú pochúťku, ktorá má svoj pôvod v Galícii, teda v severovýchodnej časti Španielska. Je to jedlo sýte, kaloricky bohaté a určite nie diétne, zato jeho chuť je vynikajúca. Samotní Galícijčania pripravujú tento pokrm 3 dni, jeden deň trvá predpríprava, druhý deň samotné varenie a až tretí deň, keď to všetko dobre postojí a chute sa spoja, sa to konzumuje - a je to zvyčajne nedeľa.
Takže ak sa najbližšie vydáte na púť "El Camino de Santiago" a po dlhej ceste dorazíte až do Santiaga de Compostela, nezabudnite si v najbližšej pulperii objednať Callos. Alebo nechoďte nikde, ostaňte doma a uvarte si sami...
Budete potrebovať:
- teľacie držky
- teľacie špikové kosti
- chorizo (príp. iná papriková klobása)
- pancetta (prerastaná slanina)
- cícer
- mletá paprika
- cesnak
- cibuľa
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Cícer deň vopred namočíme. V deň prípravy ho scedíme, uvaríme do polomäkka, znovu scedíme a odložíme nabok. Alebo to celé vynecháme a zjednodušíme si život použitím cíceru z konzervy.
Držky deň vopred poriadne premyjeme, sparíme ich vriacou vodou, prepláchneme studenou a v studenej vode (s pridaním trochu citrónovej šťavy) ich necháme cez noc stáť. Citrónová šťava vytiahne posledné zvyšky typickej držkovej vône a dá držkám belšiu farbu.
V deň prípravy držky ešte raz prepláchneme, scedíme a nakrájame na štvorčeky asi 3x3 cm.
V hrnci rozohrejeme trochu olivového oleja. Na oleji speníme 2 na drobno nakrájané cibule a 3 rozdrvené strúčiky cesnaku. Pridáme nakrájané držky, premiešame, posypeme mletou červenou paprikou (použil som kombináciu španielskej údenej a maďarskej krvavočervenej) a dusíme asi 10 minút.
Teraz pridáme do hrnca 2-3 špikové kosti, prisypeme na kolieska nakrájané chorizo (alebo domácu klobásku) a na kocky nakrájanú pancettu, resp. prerastanú slaninu. Celé to zalejeme vodou a prikryté necháme pomaly variť asi 1 hodinu.
Po hodine prisypeme uvarený cícer, osolíme a okoreníme podľa chuti a necháme variť ešte asi 30 minút. Ak máte radi pikantné, pridajte do hrnca jednu chilli papričku.
Delikatesa je pripravená, môžeme servírovať...
Dobrú chuť (a samozrejme ¡Bo proveito!) praje Absik :-)
1 komentár:
mmmm ...Ahoj opět jsem přišel k návštěvě vašeho blogu
Zajímavý recept, pěkné obrázky, velmi chutné, že líbí se mi váš blog má mnoho variant a je vysoce kvalitní... Zveme vás na návštěvu můj blog Valencie, s tradičními recepty regionu Valencia.
http://valenciagastronomic.blogspot.com.es
Tento týden "Koblihy dýně". příští týden "Mona Velikonoce ve Valencii". Chceš přijít?
V mém blogu můžete najít překladatele do svého jazyka
Navíc, pokud se vám líbí valencijské gastronomii, můžete umístit HTML kód na svém blogu a budete mít přímý přístup do mého blogu.
Zverejnenie komentára