utorok, augusta 14, 2012

Grécka jahňacia polievka s citrónom


Výdatné mäsové polievky sa viac hodia do chladnejších jesenných a zimných dní. Dnešná chuťovka je napriek tomu vhodná aj v lete, aj vďaka pridanej osviežujúcej citrónovej šťave. Konieckoncov, polievka pochádza zo slnečného Grécka, tak ak si ňou spríjemňujú horúce letné dni tvrdo pracujúci Gréci, môžete si to určite dopriať aj vy... :-)

Suroviny na prípravu:

  • 600-700 g jahňacieho pliecka
  • 2 cibule
  • 2 vajcia (len žĺtka)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1-2 citróny
  • sušený rozmarín
  • petržlenová vňať
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej



Na olivovom oleji speníme nakrájané cibule, pridáme  rozdrvený cesnak a nakrájané jahňacie mäso. Smažíme, dokiaľ mäso nezbelie. Prisypeme za lyžičku sušeného rozmarínu, krátko ešte spolu posmažíme a zalejeme šťavou z 1 citróna a litrom vody a na miernom plameni necháme prikryté variť minimálne 75 minút.


Žĺtka z 2 vajec rozmiešame na penu, do ktorej pridáme za lyžičku čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry (použite bio citróny - ak nezoženiete, radšej siahnite po balenej citrónovej kôre). Za stáleho miešania pridáme asi 2 lyžice citrónovej šťavy a odložíme nabok.
 

Po dovarení polievku odstavíme, dochutíme soľou a mletým čiernym korením a pomaly do nej vlejeme pripravenú žĺtkovo-citrónovú penu. Poriadne premiešame...


... posypeme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a ihneď servírujeme.


Dobrú chuť praje Absik :-)

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy