Výdatné mäsové polievky sa viac hodia do chladnejších jesenných a zimných dní. Dnešná chuťovka je napriek tomu vhodná aj v lete, aj vďaka pridanej osviežujúcej citrónovej šťave. Konieckoncov, polievka pochádza zo slnečného Grécka, tak ak si ňou spríjemňujú horúce letné dni tvrdo pracujúci Gréci, môžete si to určite dopriať aj vy... :-)
Suroviny na prípravu:
- 600-700 g jahňacieho pliecka
- 2 cibule
- 2 vajcia (len žĺtka)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1-2 citróny
- sušený rozmarín
- petržlenová vňať
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Na olivovom oleji speníme nakrájané cibule, pridáme rozdrvený cesnak a nakrájané jahňacie mäso. Smažíme, dokiaľ mäso nezbelie. Prisypeme za lyžičku sušeného rozmarínu, krátko ešte spolu posmažíme a zalejeme šťavou z 1 citróna a litrom vody a na miernom plameni necháme prikryté variť minimálne 75 minút.
Žĺtka z 2 vajec rozmiešame na penu, do ktorej pridáme za lyžičku čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry (použite bio citróny - ak nezoženiete, radšej siahnite po balenej citrónovej kôre). Za stáleho miešania pridáme asi 2 lyžice citrónovej šťavy a odložíme nabok.
Po dovarení polievku odstavíme, dochutíme soľou a mletým čiernym korením a pomaly do nej vlejeme pripravenú žĺtkovo-citrónovú penu. Poriadne premiešame...
... posypeme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a ihneď servírujeme.
Dobrú chuť praje Absik :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára