Sultán Süleyman sa stal skoro každodenným návštevníkom slovenských televíznych obrazoviek. Turecké telenovely sú v súčasnosti hitom a tureckému trendu sa podľa správ prispôsobujú aj kostýmy tohtoročných fašiangových zábav a karnevalov. Dnešný recept tak trochu zapadne do tejto osmanskej tématiky, aj keď z úplne iného dôvodu: Halit Ergenç určite ani netuší, že má svojho dvojníka vo Frankfurte v podobe šéfa tureckého supermarketu Bereket, kde radi nakupujeme kvalitné a čerstvé potraviny všetkého druhu.
A tak som sa dnes rozhodol navariť voňavú špecialitu z krajiny červeného polmesiaca a venujem ju práve našim tureckým známim, verným diváčkam a divákom Muhteşem Yüzyıl a každému, kto má rád dobré jedlo...
Ingrediencie:
- 500 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a jahňacieho)
- 6 malých baklažánov
- 4 zelené papriky
- 2 paradajky
- petržlenový vňať
- cibuľa
- paradajkový pretlak
- maslo
- drvené chilli
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Baklažány striedavo ošúpeme (necháme pásiky šupy z každej strany), pokrájame na 1 cm hrubé kolieska a nasolíme. Po chvíli, keď vyplačú horké slzy, ich opláchneme v studenej vode, osušíme a na olivovom oleji osmažíme z oboch strán do zlatista. Po osmažení necháme stiecť z prebytočného oleja na kuchynskej utierke.
Cibuľu nasekáme nadrobno. Nasypeme ju do väčšej misy, pridáme pol nasekanej viazaničky petržlenovej vňate, 2 lyžice paradajkového pretlaku, lyžičku chilli a mleté mäso a rukami to rozpracujeme na jednoliatu masu. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
Paradajky nakrájame na polmesiačiky a papriku na polkolieska. Z mäsovej hmoty vytvarujeme guľky a ukladáme do olivovým olejom vymastenej zapekacej misy a prekladáme to ostatnými komponentami: baklažán - paradajka - paprika a tak stále dookola, pokiaľ sa nám suroviny neminú. Na záver rozložíme na vrch pár kúskov masla, podlejeme to teplou vodou (asi 1 dcl) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 35 minút pri teplote 180 °C.
Hotovo. Stačí nabrať na tanier, ozdobiť petržlenovou vňaťou a môžeme podávať. Ak chcete prílohu, skúste bulgur alebo opečený pita chlieb, ale vynikajúco to chutí aj samotné.
Afiyet olsun praje Absik :-)
1 komentár:
geniálne jedlo! Určite skúsim.
Zverejnenie komentára