sobota, februára 11, 2012

Süslü Fidoş


Sultán Süleyman sa stal skoro každodenným návštevníkom slovenských televíznych obrazoviek. Turecké telenovely sú v súčasnosti hitom a tureckému trendu sa podľa správ prispôsobujú aj kostýmy tohtoročných fašiangových zábav a karnevalov. Dnešný recept tak trochu zapadne do tejto osmanskej tématiky, aj keď z úplne iného dôvodu: Halit Ergenç určite ani netuší, že má svojho dvojníka vo Frankfurte v podobe šéfa tureckého supermarketu Bereket, kde radi nakupujeme kvalitné a čerstvé potraviny všetkého druhu.

A tak som sa dnes rozhodol navariť voňavú špecialitu z krajiny červeného polmesiaca a venujem ju práve našim tureckým známim, verným diváčkam a divákom Muhteşem Yüzyıl a každému, kto má rád dobré jedlo...


Ingrediencie:

  • 500 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a jahňacieho)
  • 6 malých baklažánov
  • 4 zelené papriky
  • 2 paradajky
  • petržlenový vňať
  • cibuľa
  • paradajkový pretlak
  • maslo
  • drvené chilli
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Baklažány striedavo ošúpeme (necháme pásiky šupy z každej strany), pokrájame na 1 cm hrubé kolieska a nasolíme. Po chvíli, keď vyplačú horké slzy, ich opláchneme v studenej vode, osušíme a na olivovom oleji osmažíme z oboch strán do zlatista. Po osmažení necháme stiecť z prebytočného oleja na kuchynskej utierke.


Cibuľu nasekáme nadrobno. Nasypeme ju do väčšej misy, pridáme pol nasekanej viazaničky petržlenovej vňate, 2 lyžice paradajkového pretlaku, lyžičku chilli a mleté mäso a rukami to rozpracujeme na jednoliatu masu. Osolíme a okoreníme podľa chuti.


Paradajky nakrájame na polmesiačiky a papriku na polkolieska. Z mäsovej hmoty vytvarujeme guľky a ukladáme do olivovým olejom vymastenej zapekacej misy a prekladáme to ostatnými komponentami: baklažán - paradajka - paprika a tak stále dookola, pokiaľ sa nám suroviny neminú. Na záver rozložíme na vrch pár kúskov masla, podlejeme to teplou vodou (asi 1 dcl) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 35 minút pri teplote 180 °C.


Hotovo. Stačí nabrať na tanier, ozdobiť petržlenovou vňaťou a môžeme podávať. Ak chcete prílohu, skúste bulgur alebo opečený pita chlieb, ale vynikajúco to chutí aj samotné.


Afiyet olsun praje Absik :-)

1 komentár:

germa povedal(a)...

geniálne jedlo! Určite skúsim.

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy