nedeľa, januára 15, 2012

Kuracie stehná v granátovej marináde


Tohoročné receptové defilé začala Paloma andalúzskou špecialitou. Nedivím sa jej: horúce slnko, dobré víno, ohnivé flamenco a výborné jedlo si ľahko opantajú každého. A preto aj ja dnes ostanem verný tomuto teplému kúsku zeme a ponúkam Vám voňavý a šťavnatý recept na pollo en salsa de granadas, teda ako už ste zistili z názvu, kuriatko v marináde z granátových jabĺk. Jeho príprava je trochu časovo náročnejšia kvôli marinovaniu a hlavne príprave granátového sirupu, ale keď si to rozložíte na dva dni, čas na prípravu sa skráti na bežnú hodinku. A ešte niečo: pri vydlabávaní a odšťavovaní granátových jabĺk dávajte pozor - jeho jadierka radi skáču hore dole po kuchyni a krvavočervená šťava necháva zaujímavé stopy na bledých povrchoch :-)

Použité suroviny:

  • kuracie stehná (spodné)
  • granátové jablká
  • rímska rasca
  • cesnak
  • mletá škorica
  • muškátový oriešok
  • slepačí bujón
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Z troch až štyroch veľkých granátových jabĺk vydlabeme šťavnaté jadierka, rozmixujeme ich a scedíme. Získanú šťavu nalejeme do hrnca alebo hlbšej panvice a pomaly redukujeme, až z nej ostane zhruba 1 dcl hustého sirupu.


V mažiari roztlčieme 2 klinčeky a pridáme 2 lyžičky mletej rímskej rasce, 1/4 lyžičky muškátového oriešku, štipku škorice a lyžičku mletého čierneho korenia. Prihodíme 3 pretlačené strúčiky cesnaku a lyžicu olivového oleja a celé to rozpracujeme na voňavú korenistú pastu. Obsah mažiara vyklopíme do granátovej šťavy, pridáme ešte jednu lyžicu olivového oleja a dobre premiešame, nech sa všetky komponenty spoja.

Kuracie stehná na niekoľkých miestach nakrojíme nožom. Osolíme a okoreníme z oboch strán a nakoniec ich ponatierame pripravenou marinádou. Prikryjeme a necháme odpočívať v chladničke asi 2 hodiny.


Kuracie stehná pečieme vo vyhriatej rúre asi 45 minút pri teplote 180° C. Počas pečenia podlievame kuracím vývarom a vzniknutým výpekom. Odporúčam tzv. trojfázový postup: asi 20 minút kurča pečiem (dusím) prikryté alobalom, ďalších 20 minút pečiem kurča odkryté a na záver zvýšim teplotu na 200° C a zapnem aj horný gril.


Čo ešte dodať ? Snáď len obligátne ¡Buen provecho! želá Absik :-)

1 komentár:

B. povedal(a)...

Finalni vysledek vypada uzasne. hned bych ochutnala

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy