nedeľa, januára 08, 2012

Albóndigas


Nový rok otvoríme tapasom z krásneho Španielska, konkrétne z Andalúzie. Krajina, ktorá mi prirástla k srdcu svojou kultúrou a pohostinnosťou. Stala sa akoby mojím druhým domovom. Okrem toho je kolískou temperamentného tanca Flamenco, ktorému sa s láskou už dlhšie venujem. Dnešný recept by som preto chcela venovať svojim andalúzskym priateľom. Snáď sa čoskoro pri podobnej pochúťke zase uvidíme.

Los ingredientes:

  • 300 g kuracích pŕs
  • 50 g šunky Serrano
  • 3 cibule
  • 2 vajcia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • hrsť mandlí
  • petržlenová vňať
  • strúhanka
  • 1 žemľa (bageta, biely chlieb)
  • biele víno
  • voda
  • mlieko
  • šafran
  • soľ
  • olivový olej


Kuracie prsia rozmixujeme na kašu a šunku pokrájame na kocky. K mäsu pridáme vajcia, 2 lyžice mlieka, petržlenovú vňať a 3 strúčiky pretlačeného cesnaku.


Všetko trochu posolíme, podľa potreby zahustíme strúhankou a vypracujeme vláčnu zmes, z ktorej sa dobre budú tvarovať guľky. Tie potom dáme na chvíľu odpočívať do chladničky. Guľky napokon zľahka opražíme na olivovom oleji zo všetkých strán a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku.


Medzitým si pripravíme omáčku. Budeme na to potrebovať na drobno nakrájanú, orestovanú cibuľu, opečenú bagetu, opražené mandle i orestovaný strúčik cesnaku. Všetko dáme do mixéra, pridáme ešte 2 strúčiky surového cesnaku a dobre rozmixujeme na kašu. Postupne prilievame biele víno a vodu tak, aby vznikla jemná omáčka.


Omáčku prelejeme do hrnca a podľa potreby ju dosolíme. Guličky pridáme do omáčky a všetko spolu ešte podusíme zhruba 10 až 15 minút. Podávame posypané kúskami šafránu a s čerstvou bagetou. Nezabudnite i na pohár dobrého vínka!


¡Que aproveche! želá Paloma :-)

3 komentáre:

Dátil povedal(a)...

Albóndigas je recept, ktorý zásadne nepouzíva kuracie mäso, jamón serrano a zemle!
A to slovo v prvej vete, týkajúce sa Tapa, alebo Tapas. To Vase je skôr Trapas.

Absik povedal(a)...

Milý (milá ?) Dátil :-)

Som užasnutý z Tvojej širokospektrálnej znalosti španielskej kuchyne. Asi by som mal sklopiť uši pred skúseným znalcom z Castelldefels, namiesto toho si však dovolím Chrobákovi Truhlíkovi ukázať tento link". Mimochodom, žemľa bola súčasťou omáčky a nie samotných mäsových guliek, stačí len poriadne čítať.

Vďaka za návštevu nášho blogu a príď zas :-D

Paloma povedal(a)...

:-) dakujeme za komentar, ktory nas skutocne dost pobavil. Manzel to napisal vystizne. No a k tej zemli by som snad len dodala, ze ta do Albondigas sice nesla (ako bolo uz spomenute)...ale davala som tam struhanku, ktora tam patri a myslim si, ze ta sa teda z pilin nevyraba. A to o tom serrane a jamone uz ani nekomentujem! Som vdacna i za kritiku ale len vtedy, ked je naozaj opravnena. V tomto pripade si dotycny (a) vyrobil "trapas" sam.

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy