nedeľa, októbra 11, 2009

Španielska paradajková polievka


Táto povzbudzujúca polievka dobre padne počas chladného jesenného počasia, keď sa nám slniečko vytratilo nevedno kam a vonku akosi neprestajne prší. Kuchyňou sa bude šíriť jej príjemná vôňa a na tanieri nám zasvieti aspoň kúsok španielskeho slniečka a zohreje nás v týchto teplotne premenlivých dňoch. Okrem toho si dnešným receptom posilníme imunitu, pretože bude tak trochu cesnakový :-)

Použité suroviny:

  • cibuľa
  • cesnak
  • zeleninový bujón
  • mleté chilli
  • šúpané paradajky
  • žltú alebo zelenú papriku
  • 3 krajce väčšieho chleba
  • soľ
  • olivový olej


Cibuľu a žltú papriku pokrájame na menšie kocky a v hrnci popražíme na olivovom oleji, kým trochu nezmäknú. Pridáme 3 strúčiky prepasírovaného cesnaku a ešte chvíľu pražíme.


Paradajky pokrájame na menšie kusy a pridáme k cibuli a paprike. Všetko spolu podusíme, kým zmes nezhustne. Potom pridáme španielsky chlieb zbavený kôrky a nakrájaný na kocky. Ak taký nemáme, môžeme použiť staršie krajce ľubovoľného chleba. Zalejeme horúcou vodou, pridáme zeleninový bujón a varíme, kým chlieb úplne nezmäkne. Dochutíme soľou a korením. Medzitým v malej miske zmiešame olivový olej, prepasírovaný cesnak a provensálske korenie. Touto zmesou potrieme krajce malej bagety, posypeme ich strúhaným syrom a dáme na chvíľu do rúry zapiecť. Po dopečení ihneď podávame k polievke.


Dobrú chuť praje Paloma :-)

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy