sobota, októbra 17, 2009

Anatolský kebab


Už je to mesiac, čo sme sa vrátili z dovolenky v Turecku. Radi spomíname nielen na more, slnko a fajn ľudí, ale aj na výbornú kuchyňu, kombinujúcu vône stredomoria a šťavnatosť Malej Ázie. Počas početných potuliek po domácich reštauráciách sme často natrafili na pokrm, ktorý nás oboch privádzal až k orgazmickým stavom (ako málo stači niekomu ku šťastiu :-). Jedna delikatesa nás (hlavne teda mňa) oslovila natoľko, že som prehovoril kuchára, aby mi prezradil recept, ktorý sa Vám dnes pokúsime sprostredkovať: Anatolský kebab. Ak ale očakávate grilované mäsko na ražni (shish), alebo kúsky mäsa v pite (döner), čakáte zbytočne. Anatolský kebab (alebo aj Testi kebab) sa totiž viac podobá na náš guláš. V originále sa síce pripravuje a servíruje v hlinenom hrnci, ale v domácich podmienkach môžete použiť aj štandardné vybavenie :-)

Tak teda poďme na to a pripravme si:

  • asi 1/2 kg jahňacieho stehna
  • 2 zelené papriky
  • hrsť šampiňónov
  • väčšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ošupané paradajky
  • paradakový pretlak
  • soľ
  • čierne korenie
  • repkový olej


Na oleji do biela osmažíme kúsky jahňacinky. Pridáme nasekanú cibuľu, nadrobno nakrájanú zelenú papriku, rozdrvené strúčiky cesnaku a na plátky nakrájané šampiňóny. Dusíme spolu asi 5 minút.


Do hrnca pridáme ošúpané a pokrájané paradajky a lyžicu paradajkového pretlaku. Prilejeme pol šálky vody, premiešame a prikryté pomaly varíme asi 30 minút, resp. pokiaľ mäsko úplne nezmäkne.


Nakoniec pridáme soľ a čierne korenie podľa chuti, ešte minútku povaríme a môžeme servírovať.


Afiyet olsun !

P.S. Tá veľká cibuľa na tanieri poslúžila ako lucernička :-)

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy