Už je to mesiac, čo sme sa vrátili z dovolenky v Turecku. Radi spomíname nielen na more, slnko a fajn ľudí, ale aj na výbornú kuchyňu, kombinujúcu vône stredomoria a šťavnatosť Malej Ázie. Počas početných potuliek po domácich reštauráciách sme často natrafili na pokrm, ktorý nás oboch privádzal až k orgazmickým stavom (ako málo stači niekomu ku šťastiu :-). Jedna delikatesa nás (hlavne teda mňa) oslovila natoľko, že som prehovoril kuchára, aby mi prezradil recept, ktorý sa Vám dnes pokúsime sprostredkovať: Anatolský kebab. Ak ale očakávate grilované mäsko na ražni (shish), alebo kúsky mäsa v pite (döner), čakáte zbytočne. Anatolský kebab (alebo aj Testi kebab) sa totiž viac podobá na náš guláš. V originále sa síce pripravuje a servíruje v hlinenom hrnci, ale v domácich podmienkach môžete použiť aj štandardné vybavenie :-)
Tak teda poďme na to a pripravme si:
- asi 1/2 kg jahňacieho stehna
- 2 zelené papriky
- hrsť šampiňónov
- väčšiu cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- ošupané paradajky
- paradakový pretlak
- soľ
- čierne korenie
- repkový olej
Na oleji do biela osmažíme kúsky jahňacinky. Pridáme nasekanú cibuľu, nadrobno nakrájanú zelenú papriku, rozdrvené strúčiky cesnaku a na plátky nakrájané šampiňóny. Dusíme spolu asi 5 minút.
Do hrnca pridáme ošúpané a pokrájané paradajky a lyžicu paradajkového pretlaku. Prilejeme pol šálky vody, premiešame a prikryté pomaly varíme asi 30 minút, resp. pokiaľ mäsko úplne nezmäkne.
Nakoniec pridáme soľ a čierne korenie podľa chuti, ešte minútku povaríme a môžeme servírovať.
Afiyet olsun !
P.S. Tá veľká cibuľa na tanieri poslúžila ako lucernička :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára