piatok, júna 05, 2009

Zapekané zemiaky s cuketou a baklažánom


Nedávno, pred dlhšou cestou vlakom, som sa v staničnej trafike prehrabával kôpkami časopisov, ktoré by mi pomohli zabiť čas počas cesty. Myslím, že som si vyslúžil trochu divný pohľad od tetušky v stánku, keďže som si z tej širokej škály tlačovín vybral práve magazín o varení :-) A práve v Chef Gurmán som natrafil na recept, ktorý som sa dnes pokúsil napodobniť. Chutilo to, voňalo to, bolo to rýchlo hotové - a podobne rýchlo aj zjedené. Skúste, neoľutujete.

Budete na to potrebovať:

  • cuketu
  • baklažán
  • nové zemiaky
  • paradajky
  • čerstvý tymián
  • rascu
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • trochu prerastanej slaniny
  • mozzarellu
  • crème fraîche alebo pochúťkovú smotanu
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Baklažán nakrájame na kocky, osolíme a necháme v sitku odpočívať aspoň pol hodinu. Keď pustí nahorklú šťavu, prepláchneme ho studenou vodou a osušíme.

Dokiaľ baklažán púšťa horké slzy, pripravíme si zálievku: V miske rozšľaháme 2 vajíčka, pridáme 2-3 rozdrvené strúčiky cesnaku, osolíme a okoreníme. Nakoniec pridáme pochúťkovú smotanu a rozmiešame to na homogénnu masu.


Zapekaciu misku vytrieme olivovým olejom. Na spodok poukladáme na kolieska nakrájané zemiaky. Ďalšiu vrstvu bude tvoriť cuketa, nakrájaná na kocky, nasledovaná kockami baklažánu a paradajkami, takisto nakrájaných na kocky. Pridáme slaninku (samozrejme nakrájanú na kocky), posypeme nasekaným tymiánom a rascou. Takto vytvorené vrstevnice prelejeme pripravenou cesnakovo-smotanovo-vaječnou zálievkou a pokračujeme v budovaní ďalšieho poschodia, až pokiaľ sa neminie stavebný materiál. Na záver poukladáme na vrch kolieska mozzarelly a ozdobíme tymiánom.


Vložíme do vyhriatej rúry (200° C) a pečieme asi 25-30 minút, dokiaľ mozzarella nedostane peknú zlatohnedú farbu.


Dobrú chuť.

3 komentáre:

eli povedal(a)...

Hmmm...mnam....idem to hned vyskusat:-)

Miley Cyrus povedal(a)...

a to sa vam tie zemiaky za 30min upiekli? ved ja som to musela piect aj 2 hod. a to som ich nakrajala na tenko. inak je recept vyborny

Peter Absolon povedal(a)...

Pol hodina musi stacit, ked su zemiaky na tenke kolieska... pri kolkych stupnoch si to piekla?

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy