Nedávno, pred dlhšou cestou vlakom, som sa v staničnej trafike prehrabával kôpkami časopisov, ktoré by mi pomohli zabiť čas počas cesty. Myslím, že som si vyslúžil trochu divný pohľad od tetušky v stánku, keďže som si z tej širokej škály tlačovín vybral práve magazín o varení :-) A práve v Chef Gurmán som natrafil na recept, ktorý som sa dnes pokúsil napodobniť. Chutilo to, voňalo to, bolo to rýchlo hotové - a podobne rýchlo aj zjedené. Skúste, neoľutujete.
Budete na to potrebovať:
- cuketu
- baklažán
- nové zemiaky
- paradajky
- čerstvý tymián
- rascu
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 vajíčka
- trochu prerastanej slaniny
- mozzarellu
- crème fraîche alebo pochúťkovú smotanu
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Baklažán nakrájame na kocky, osolíme a necháme v sitku odpočívať aspoň pol hodinu. Keď pustí nahorklú šťavu, prepláchneme ho studenou vodou a osušíme.
Dokiaľ baklažán púšťa horké slzy, pripravíme si zálievku: V miske rozšľaháme 2 vajíčka, pridáme 2-3 rozdrvené strúčiky cesnaku, osolíme a okoreníme. Nakoniec pridáme pochúťkovú smotanu a rozmiešame to na homogénnu masu.
Zapekaciu misku vytrieme olivovým olejom. Na spodok poukladáme na kolieska nakrájané zemiaky. Ďalšiu vrstvu bude tvoriť cuketa, nakrájaná na kocky, nasledovaná kockami baklažánu a paradajkami, takisto nakrájaných na kocky. Pridáme slaninku (samozrejme nakrájanú na kocky), posypeme nasekaným tymiánom a rascou. Takto vytvorené vrstevnice prelejeme pripravenou cesnakovo-smotanovo-vaječnou zálievkou a pokračujeme v budovaní ďalšieho poschodia, až pokiaľ sa neminie stavebný materiál. Na záver poukladáme na vrch kolieska mozzarelly a ozdobíme tymiánom.
Vložíme do vyhriatej rúry (200° C) a pečieme asi 25-30 minút, dokiaľ mozzarella nedostane peknú zlatohnedú farbu.
Dobrú chuť.
Vložíme do vyhriatej rúry (200° C) a pečieme asi 25-30 minút, dokiaľ mozzarella nedostane peknú zlatohnedú farbu.
Dobrú chuť.
3 komentáre:
Hmmm...mnam....idem to hned vyskusat:-)
a to sa vam tie zemiaky za 30min upiekli? ved ja som to musela piect aj 2 hod. a to som ich nakrajala na tenko. inak je recept vyborny
Pol hodina musi stacit, ked su zemiaky na tenke kolieska... pri kolkych stupnoch si to piekla?
Zverejnenie komentára