Po dlhšej dobe som sa zase chytil tvorivej varešky. Na varenie som nezanevrel, len som sa v poslednom čase venoval skôr osvedčeným receptom. Ale keďže sa už vytrvalo hlási jar a na našom balkóne sa už zase dá príjemne posedieť a obedovať, rozhodol som sa dnes pre recept, ktorý svojimi ingredienciami pripomína slnečné teplé krajiny južnejšie od nás. Jemnú chuť teľaciny (môžete nahradiť morčacím) tu zvýrazňujú ančovičky a celé je to podčiarknuté vôňou pomarančov a pikantnou talianskou údeninou.
Suroviny na prípravu:
- teľacie rezne
- nožička talianskej pikantnej klobásy
- 2 mäsité paradajky
- vetvička rozmarínu
- kapary
- ančovičky
- nastrúhaná citrónová kôra
- 1 dcl pomarančovej šťavy
- cibuľa
- cesnak
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Teľacie rezne jemne naklepeme, osolíme a okoreníme. Ak sú príliš veľké, rozdelíme ich na menšie kúsky. Vo väčšej panvici rozpálime olivový olej a plátky mäsa prudko opečieme z oboch strán. Osmahnuté mäsko vyberieme a odložíme nabok (udržiavame teplé).
Do výpeku pridáme nakrájanú cibuľu a osmažíme ju do sklovita. Pridáme na drobné kocky nakrájanú pikantnú taliansku klobásku a smažíme asi minútu. Keď klobáska pustí peknú červenú šťavu, prisypeme rozdrvený strúčik cesnaku, nadrobno nasekané lístky rozmarínu, za lyžicu nasekaných kapár, 5-6 nadrobno nakrájaných ančovičiek a nastrúhanú kôru z jedného bio citrónu. Krátko spolu smažíme, dokiaľ sa všetky komponenty nespoja. Po chvíli prilejeme čerstvo vytlačenú šťavu z 1 pomaranča, poriadne premiešame a necháme omáčku trochu zredukovať. Nakoniec pridáme 2 sparené, ošúpané a na kocky pokrájané paradajky, dochutíme lyžičkou cukru a soľou podľa potreby (pozor, ančovičky a kapary sú slané samé o sebe).
Keď sa nám omáčka pekne spojila a kľudne si v panvici pobubláva, pridáme do nej osmažené teľacie rezne. Ak sa vám v nádobe, kde ste ich zatiaľ uskladnili nazhromaždila šťava resp. výpek z mäsa, kľudne ho do panvice pridajte. Stíšte plameň (stupeň na elektrickom sporáku) a pomaly duste asi pol hodinu, kým mäsko nezmäkne.
Hotovo. Štavnaté rezníky s klobáskovo-pomarančovou omáčkou ozdobíme vetvičkou rozmarínu a podávame s čerstvým talianskym chlebom, prípadne ciabattou.
Dobrú chuť praje Absik :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára