Dnešok je zase jeden z tých sivých bezútešných dní, keď sa človeku veľmi nechce vytiahnuť nos z teplého pelechu. A keď sa k tomu všetkému pridruží mrznúci dážď, ostáva ako jediná útecha dobré jedlo, ktoré farbami, vôňou a chuťami aspoň trochu priblíži leto a jeho pôžitky.
Suroviny na prípravu:
- kuracie kotlety (nakrojené stehná)
- 2 cukety
- cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- ošúpané paradajky
- čierne olivy bez kôstky
- sekt (alebo biele víno)
- kurcí vývar alebo bujón
- vetvička rozmarínu
- šafran
- bobkový list
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Na rozohriatom olivovom oleji z oboch strán osmažíme kuracie kotlety, kým nezhnednú. Osolíme, okoreníme, vyberieme z panvice a odložíme nabok.
Vo výpeku speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, rozdrvený cesnak a štipku rozomletého zázvoru. Asi po 3 minútach prilejeme 1 dcl sektu (alebo bieleho vína) a 2 dcl vývaru a privedieme do varu.
Keď sa tekutina zredukuje na polovicu, pridáme konzervu ošúpaných a nasekaných paradajok. Prisypeme nadrobno nasekaný rozmarín, pridáme bobkový list, premiešame, dochutíme podľa vlastnej chuti a uváženia (cukor, soľ, korenie) a chvíľku povaríme.
Do pekáča vložime opečené kuracie kotlety a zalejeme ich pripravenou zmesou. Misu prikryjeme alobalom a vložime asi na 15 minút do rozohriatej rúry.
Fóliu odstránime, prisypeme za hrsť čiernych olív a 2 na polcentimetrové kolieska nakrájané cukety. Premiešame a strčíme naspäť do rúry na ďalších 10-15 minút.
Keď sú cukety udusené a mäsko sa samé začína oddeľovať od kostí, máme fajront a môžeme servírovať
Dobrú chuť praje Absik :-)
P.S. Neveríte, ako za obedom fantasticky padol obyčajný klasický BB-Puding s mandarínkami od mojej Palomy... :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára