nedeľa, januára 20, 2013

Provensálske kuracie kotlety


Dnešok je zase jeden z tých sivých bezútešných dní, keď sa človeku veľmi nechce vytiahnuť nos z teplého pelechu. A keď sa k tomu všetkému pridruží mrznúci dážď, ostáva ako jediná útecha dobré jedlo, ktoré farbami, vôňou a chuťami aspoň trochu priblíži leto a jeho pôžitky.

Suroviny na prípravu:

  • kuracie kotlety (nakrojené stehná)
  • 2 cukety
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ošúpané paradajky
  • čierne olivy bez kôstky
  • sekt (alebo biele víno)
  • kurcí vývar alebo bujón
  • vetvička rozmarínu
  • šafran
  • bobkový list
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Na rozohriatom olivovom oleji z oboch strán osmažíme kuracie kotlety, kým nezhnednú. Osolíme, okoreníme, vyberieme z panvice a odložíme nabok.


Vo výpeku speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, rozdrvený cesnak a štipku rozomletého zázvoru. Asi po 3 minútach prilejeme 1 dcl sektu (alebo bieleho vína) a 2 dcl vývaru a privedieme do varu.

Keď sa tekutina zredukuje na polovicu, pridáme konzervu ošúpaných a nasekaných paradajok. Prisypeme nadrobno nasekaný rozmarín, pridáme bobkový list, premiešame, dochutíme podľa vlastnej chuti a uváženia (cukor, soľ, korenie) a chvíľku povaríme.


Do pekáča vložime opečené kuracie kotlety a zalejeme ich pripravenou zmesou. Misu prikryjeme alobalom a vložime asi na 15 minút do rozohriatej rúry.


Fóliu odstránime, prisypeme za hrsť čiernych olív a 2 na polcentimetrové kolieska nakrájané cukety. Premiešame a strčíme naspäť do rúry na ďalších 10-15 minút.


Keď sú cukety udusené a mäsko sa samé začína oddeľovať od kostí, máme fajront a môžeme servírovať



Dobrú chuť praje Absik :-)

P.S. Neveríte, ako za obedom fantasticky padol obyčajný klasický BB-Puding s mandarínkami od mojej Palomy... :-)

Žiadne komentáre:

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy