Pred 212 rokmi a 3 dňami (teda 14.6.1800) sa pri mestečku Spinetta Marengo v Taliansku udiala bitka medzi rakúskou armádou a Napoleonovým vojskom. Keď po víťaznej bitke si nechal Napoleon pripraviť niečo dobrého pod zub, jeho kuchár siahol po tom, čo bolo práve v čase vojny dostupné: kurča, paradajky, olivy, víno, zmes byliniek, cesnak a dokonca aj raka z blízkeho potoka. Týchto zopár ingrediencií vytvorilo takú lahôdku, že si ju Napoleon vyžadoval opakovať aj neskôr presne z rovnakých surovín.
My sa dnes pokúsime priblížiť chutiam, aké mal v ústach malý veľký muž a použijeme mierne modifikovaný recept - vynecháme zákonom chránené raky, pridáme trochu húb, a hlavne nebudeme kurča sekať šabľou, ale krájať nožom :-)
Tak teda si pripravíme:
- spodné kuracie stehná
- biele víno
- čierne olivy
- šúpané paradajky
- hnedý cukor
- provensálske bylinky
- čertvú bazalku
- zmes sušených húb
- maslo
- strúčik cesnaku
- taliansky chlieb
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Sušené huby namočíme vo vode a vyžmýkame. Kuracie stehienka zbavíme prebytočnej kože a nakrojíme ich ostrým nožom až ku kosti. Osolíme, okoreníme a osmažíme na olivovom oleji z oboch strán, dokiaľ nezhnednú.
Osmažené stehienka podlejeme 2 dcl bieleho vína a privedieme ho do varu. Pridáme konzervu ošúpaných paradajok, lyžičku hnedého cukru na zvýraznenie ich chuti, hrsť natrhanej bazalky a dobrú štipku provensálskych byliniek a celé to poriadne premiešame.
Nakoniec prisypeme nakrájané čierne olivy, stiahneme teplotu a pomaly dusíme asi 30 minút, dokiaľ nebude mäso dostatočne mäkké. Medzitým na troche olivového oleja osmažíme vyžmýkané huby a opečieme biely taliansky chlebík. Chlebové hrianky natrieme maslom, v ktorom sme rozmiešali nasekaný cesnak.
Netreba už na nič čakať - konieckoncov, tie vône vám ani iné nedovolia, iba sa do toho hneď pustiť...
Dobrú chuť praje Absik :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára