štvrtok, júla 15, 2010

Gazpacho


Horúce leto je v plnom prúde a my sa po peknej dovolenke pomaly vraciame do kolobehu bežných dní a teda aj k našej záľube v dobrom jedle. A keďže sa uplynulý týždeň niesol v znamení futbalového šialenstva, rozhodol som sa dnešný recept venovať práve novým majstrom sveta a pripraviť pochúťku z horúceho Španielska - mimochodom, vynikajúco sa hodiacej do dnešných tropických teplôt. Gazpacho (lebo o ňom bude dnes reč) je niečo medzi studenou polievkou a tekutým šalátom, ktorého verzie a variácie sa líšia v závislosti od miesta pôvodu. Ja som si dnes vybral recept tradičný, pochádzajúci z Andalúzie - a tu sú detaily:

Použité suroviny:

  • 6 mäsitých paradajok
  • 2 menšie uhorky
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zelená paprika
  • 1/2 červenej papriky
  • 2 kúsky staršieho chleba
  • soľ
  • čierne korenie
  • tabasco
  • vínny ocot (prípadne sherry ocot)
  • olivový olej


Chlieb zbavíme kôrky a namočíme na chvíľu do vody. Paradajky nakrojíme , sparíme, ošúpeme a zbavíme semienok. Pokrájame ich na menšie kúsky, tak ako aj očistené uhorky, obe papriky a cibuľu. Cesnak rozdrvíme a nasekáme nadrobno. Všetky tieto ingrediencie vložíme do väčšej nádoby alebo hrnca, prilejeme 2 dcl studenej (ľadovej) vody, 1/2 dcl olivového oleja a 2 lyžice vínneho octu...


... a ponorným mixérom rozmixujeme obsah hrnca na nie veľmi jemnú kašu. Podľa potreby prilejeme vodu a dochutíme soľou, čiernym korením, citrónovou šťavou, pár kvapkami tabasca, prípadne lyžičkou worcesterskej omáčky. Pridáme pár kociek ľadu a milé Gazpacho necháme ešte postáť v chladničke aspoň 2 hodiny (kľudne aj celú noc, čím dlhšie to stojí, tým sa viac všetky chute spoja).


Servírujeme studené, ozdobené kúskami paradajok, uhorky, croûtons, prípadne zjemnené trochou pochúťkovej smotany.


Čo už dodať? Snáď len "Que aproveche!" :-)

1 komentár:

germa povedal(a)...

na tomto ja žijem teraz každý deň! :)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy