nedeľa, októbra 23, 2011

Dervišov ružový záhon


Dnes sa vydáme na našej kulinárskej ceste okolo sveta do krajiny s bohatou históriou, kde dôkazy o civilizácii siahajú až do obdobia pred 7000 rokmi. Libanon, alebo tiež krajiná cédrov, nám okrem historických pamiatok ponúka aj skvelú kuchyňu, príznačnú pre celý Blízky východ. A práve odtiaľ pochádza "Dervišov ružový záhon", teda dnešná špecialita...

Suroviny na prípravu:

  • 500 g mletého mäsa (v našom prípade zmes jahňacieho a hovädzieho)
  • 3 baklažány
  • 2 cukety
  • 4 paradajky
  • 2 cibule
  • 5 zemiakov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mletá škorica
  • muškátový oriešok
  • drvené chilli
  • hovädzí bujón
  • múka
  • ovčí syr (feta)
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Baklažány pokrájame na kolieska, dobre ich osolíme a necháme ich vyplakať aspoň pol hodinu, nech pustia horké slzy. Potom ich opláchnme v studenej vode a osušíme. Cukety takisto umyjeme a nakrájame na kolieska.

Do pomletého mäsa zapracujeme 2 lyžice múky, štipku mletej škorice, 2 rozotreté strúčiky cesnaku, za lyžičku chilli, lyžicu olivového oleja, trochu soli a čierneho korenia. Vznikutú jednoliatu masu osmahneme na panvici na troche olivového oleja, dokiaľ mäso nezbelie.



Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Podobne nakrájame aj cibuľu. Paradajky sparíme vo vriacej vode, ochladíme, stiahneme šupu a zbavíme ich šťavy a jadier. Dužinu pokrájame na kocky a zmiešame so zemiakmi a cibuľou.


Na dno zapekacej misy naukladáme kolieska baklažánu a cukety. prisypeme cibuľovo-paradajkovo-zemiakovú zmes a navrch rozotrieme opečené mäso.


Celé to zalejeme hovädzím bujónom (asi 4 dcl), prikryjeme a vložíme do rozpálenej rúry (220 °C). Po asi 1/2 hodine misu odkryjeme a pečieme ďalších cca 25 minút. Nakoniec navrch nasypeme nastrúhaný ovčí syr a necháme zapiecť ešte asi 15 minút, dokiaľ sa syr neroztopí.


Hotovo... بالهناء والشفاء praje Absik :-)

1 komentár:

germa povedal(a)...

mňam, takéto ja môžem :)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy