piatok, júna 05, 2009

Zapekané zemiaky s cuketou a baklažánom


Nedávno, pred dlhšou cestou vlakom, som sa v staničnej trafike prehrabával kôpkami časopisov, ktoré by mi pomohli zabiť čas počas cesty. Myslím, že som si vyslúžil trochu divný pohľad od tetušky v stánku, keďže som si z tej širokej škály tlačovín vybral práve magazín o varení :-) A práve v Chef Gurmán som natrafil na recept, ktorý som sa dnes pokúsil napodobniť. Chutilo to, voňalo to, bolo to rýchlo hotové - a podobne rýchlo aj zjedené. Skúste, neoľutujete.

Budete na to potrebovať:

  • cuketu
  • baklažán
  • nové zemiaky
  • paradajky
  • čerstvý tymián
  • rascu
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • trochu prerastanej slaniny
  • mozzarellu
  • crème fraîche alebo pochúťkovú smotanu
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Baklažán nakrájame na kocky, osolíme a necháme v sitku odpočívať aspoň pol hodinu. Keď pustí nahorklú šťavu, prepláchneme ho studenou vodou a osušíme.

Dokiaľ baklažán púšťa horké slzy, pripravíme si zálievku: V miske rozšľaháme 2 vajíčka, pridáme 2-3 rozdrvené strúčiky cesnaku, osolíme a okoreníme. Nakoniec pridáme pochúťkovú smotanu a rozmiešame to na homogénnu masu.


Zapekaciu misku vytrieme olivovým olejom. Na spodok poukladáme na kolieska nakrájané zemiaky. Ďalšiu vrstvu bude tvoriť cuketa, nakrájaná na kocky, nasledovaná kockami baklažánu a paradajkami, takisto nakrájaných na kocky. Pridáme slaninku (samozrejme nakrájanú na kocky), posypeme nasekaným tymiánom a rascou. Takto vytvorené vrstevnice prelejeme pripravenou cesnakovo-smotanovo-vaječnou zálievkou a pokračujeme v budovaní ďalšieho poschodia, až pokiaľ sa neminie stavebný materiál. Na záver poukladáme na vrch kolieska mozzarelly a ozdobíme tymiánom.


Vložíme do vyhriatej rúry (200° C) a pečieme asi 25-30 minút, dokiaľ mozzarella nedostane peknú zlatohnedú farbu.


Dobrú chuť.

3 komentáre:

  1. Hmmm...mnam....idem to hned vyskusat:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. a to sa vam tie zemiaky za 30min upiekli? ved ja som to musela piect aj 2 hod. a to som ich nakrajala na tenko. inak je recept vyborny

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pol hodina musi stacit, ked su zemiaky na tenke kolieska... pri kolkych stupnoch si to piekla?

    OdpovedaťOdstrániť