štvrtok, mája 05, 2011

Papa a la Huancaina


Po gréckej a dvoch španielskych špecialitách dnes prichádza na scénu ďalšia delikatesa. Inšpiráciu na ňu nám vnukol peruánsky barman Elvin z Tango y Tapas baru a jedná sa o typickú peruánsku záležitosť, servírovanú poväčšinou ako studené predjedlo.

Ingrediencie:

  • purpurové alebo tmavožlté zemiaky
  • oranžové chilli papriky aji amarillo
  • paprička habanero
  • čerstvý biely syr (queso fresco)
  • kondenzované mlieko
  • cesnak
  • čierne olivy
  • šalátové listy
  • vajíčka
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

Poznámka k surovinám: v recepte sú použité fialové peruánske zemiaky vitelotte. Kľudne ich môžete nahradiť iným dostupným druhom, napríklad ružovými alebo zlatožltými - hlavne nech majú peknú sýtu farbu (aj oči potrebujú jesť). Queso fresco je mäkší biely syr, ktorý sa dá nahradiť bežne dostupným syrom feta (vtedy opatrnejšie so soľou). Zohnať Aji amarillo v našich končinách bude asi najväčší problém, ale tie sa zase dajú nahradiť jemne pikantnými jalapeños.


Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupe. Po uvarení ochladíme, ošúpeme, pokrájame na plátky a odložíme nabok. Vajíčka uvaríme na tvrdo, ošúpeme a prekrojíme na štvrťky.

Do mixéru vložíme asi 200g rozmrveného syru. Pridáme 1 dcl kondenzovaného mlieka, 1-2 strúčiky cesnaku, 3-4 chilli papričky, zbavené žiliek a semiačok (aji alebo jalapeño - viď vyššie), 1/4 papričky habanero (tu pozor, habanero je štipľavé šialenstvo), lyžičku kurkumy a 1/2 dcl olivového oleja. Mixujeme, dokiaľ sa z obsahu nevytvorí homogénna masa. Vzniknutá omáčka by mala byť krémová, ale zároveň by sa mala dať liať. Ak je veľmi hustá, pridajte lyžicu mlieka alebo vody, ak je zas riedka, zahustite ju pridaním syra alebo aj rozmrvenými slanými keksami. Omáčka by mala mať sýtu žltú farbu, ak je príliš bledá, pridajte viac kurkumy. Dosoľte a okoreňte podľa chuti.


Na tanier položte list hlávkového šalátu. Poukladajte naň nakrájané zemiaky, prelejte pripravenou omáčkou, ozdobte rozštvrtenými vajíčkami a čiernymi olivami - a môžete servírovať.


Buen provecho praje Absik :-)


P.S. Elvinovi to chutilo :-)))

nedeľa, mája 01, 2011

Španielska tortilla (Tortilla de patatas)


Dnešný recept by som chcela venovať všetkým známym v našom obľúbenom Tango y Tapas bare vo Frankfurte. V poslednom čase sa tam cítime ako doma. Španielsko - argentínsko - peruánska pohostinnosť sa v týchto milých ľuďoch nezaprie. Prirástli nám svojou vrúcnosťou k srdcu a s jedlom, ktoré nám vždy pripravia, servírujú zakaždým nie len teplo svojej krajiny ale i kus svojho temperamentu. Náš tanier hral dnes všetkými farbami tak ako práve to horúce Španielsko, ktoré sme sa rozhodli na ďalší víkend navštíviť. Snáď si zase prinesieme i nejakú novú inšpiráciu ;-)


Použité suroviny:

  • 1 kg zemiakov
  • 6 vajec
  • cibuľa
  • zelená paprika
  • oranžová paprika
  • cesnak
  • 2 paradajky
  • sterilizovaná kukurica
  • petržlenová vňať
  • soľ
  • čierne korenie
  • repkový olej


Zemiaky ošúpeme a celé najskôr 5 minút predvaríme v mierne osolenej vode. Potom ich scedíme a nakrájame na kolieska. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme do neho na kolieska nakrájanú cibuľu i zemiaky. Všetko spolu opekáme, kým zemiaky trochu nezhnednú.


Potom k zemiakom pridáme roztlačený cesnak, na drobno pokrájanú papriku, paradajky, kukuricu i petržlenovú vňať. Všetko posolíme, okoreníme, premiešame a chvíľu dusíme.



Zmes v panvici napokon zalejeme rozmiešanými vajíčkami a dusíme ďalej zhruba 12 minút bez miešania, aby sa vytvorila jednoliata zmes.


Napokon takmer hotovú tortillu vložíme aj s panvicou do vyhriatej rúry (pozor, panvica nesmie mať rúčku z umelej hmoty!) a pri 180°C ešte dopekáme asi 10-15 minút. Vajíčka musia chytiť hnedú farbu. Napokon tortillu vyberieme, prikryjeme ju na panvici veľkým tanierom a preklopíme. Tortilla má zo spodnej strany krásne hladký povrch. Je lepšie ju nechať chvíľu vychladnúť a potom nakrájať. Je vhodné ju podávať s miešaným šalátom či s hubami v kyslom náleve. Týmto zdravím i nášho pána suseda Jožka zo Slovenska, ktorý nám huby vlastnoručne nazbieral a takto upravil :-)


"Que aproveche" praje Paloma :-)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy