nedeľa, apríla 24, 2011

Panvička s bravčovým mäsom, cícerom a pestom


Po minulotýždňovom thajskom recepte sa dnes vraciame znova do oblasti Apeninského poloostrova s receptom tomuto regiónu vlastným: jednoduchým, chutným a voňavým. Ak uvidíte, aké bežné suroviny sú v recepte použité a keď vyskúšate, aké je to mňam, zapíše sa určite medzi vaše obľúbené. Neveríte? Je to na vás ...

Suroviny na prípravu:

  • bravčové stehno
  • mrkva
  • stopkový zeler
  • cibuľa
  • cesnak
  • cícer
  • červené pesto
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Na rozpálenom olivovom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, 2 nakrájané stopky zeleru a 2 nasekané rozdrvené strúčiky cesnaku. Smažíme, dokiaľ zelenina nechytí zlatú farbu, potom ju odhrnieme nabok a pridáme osolené, okorenené a na kocky nakrájané bravčové mäso. Smažíme, dokiaľ mäso nezbelie...


... a pridáme scedený cícer z konzervy. Dusíme, dokiaľ mäso nezmäkne, teda asi 20 minút.


Keď je mäso mäkké, do panvice vmiešame 5 lyžíc červeného pesta a odstavíme ju zo sporáka.


Podávame s cestovinami, prípadne s ryžou alebo rizotom.


Dobrú chuť praje Absik :-)

pondelok, apríla 18, 2011

Paella Live !


Nie je našim zvykom chváliť sa cudzím perím. Všetko, čo sme do dnešného dňa uverejnili, sme aj vlastnoručne upiekli, uvarili (a aj zjedli :-)). Ale keďže každé pravidlo má svoju výnimku, dnes ju spravíme aj my. V sobotu sme totiž boli na jednej akcii v našom obľúbenom Tango y Tapas bare s názvom "Paella Live !", kde nebola núdza nielen o skvelú hudbu a kvalitné španielske a argentínske víno, ale aj (ako už ste pravdepodobne uhádli aj z názvu) aj o skvelé španielske jedlo. Paellu pripravoval majster kuchár señor Crespo a patrí mu za ňu veľká poklona.

Boli použité tieto ingrediencie:

  • kuracie mäso
  • červená a žltá paprika
  • cesnak
  • kalamáre
  • mušle
  • šúpané paradajky
  • celé krevety
  • šafran
  • ryža
  • soľ
  • olivový olej



Páni kuchári najprv rozohriali olivový olej na veľkej panvici s príznačným názvom paellera. Najprv sa osmažila žltá a červená nakrájaná paprika a po chvíli aj vykostené kuracie stehná. Keď mäsko zmäklo, pridali sa kalamáre a celé biele mušle, potom o chvíľu nadrobno nasekaný cesnak, soľ a šafran.


Do panvice sa teraz pridalo niekoľko konzerv ošúpaných paradajok a priliala sa voda. Keď voda začala v panvici bublať, prišla na rad guľatá ryža. Veľa ryže :-) A samozrejme, celé, nelúpané krevety.


Ostalo už iba čakať, kým nebude ryža skoro hotová. Pridali sa už len slávky, celé sa to prikrylo alobalom a nechalo chvíľu dusiť.


Keď sa prebytočná voda odparila, paella bola hotová a pri panvici sa začal tvoriť rad hladných krkov. Veď pozrite na tie krásne farby... nedali by ste si aj vy?


Dobré jedlo bolo spláchnuté dobrým vínom - a nastal čas na dobrú hudbu. Roberto, Dennis a Francis to roztočili poriadne - to viete, španielska krv sa nezaprie :-)


Tak teda - ¡Que aproveche!

nedeľa, apríla 17, 2011

Thajské kuracie curry


Minulý týždeň vám manžel ponúkol grécky recept a ja som dnes zablúdila do inej časti Zeme. Thajská kuchyňa je obohatená viacerými kombináciami chutí, čo však neruší ale vytvára jednotnú harmóniu. Pri jedení tak máme nezvyčajný zážitok s príchuťou exotiky. A keďže presne tento typ kuchyne si mimoriadne vychutnávam, obed mi neskutočne ulahodil :-) Ak sa chcete aj vy vydať mysľou na ďalekú cestu ponúknem vám k tomu tento recept. Privoňajte k jedlu, popaste si oči a napokon ochutnajte. Nech sa páči.

Ingrediencie:

  • kuracie prsia
  • batát (sladký zemiak)
  • kokosové mlieko
  • červená curry pasta
  • cesnak
  • zázvor
  • tamarindová pasta
  • cherry paradajky
  • petržlenová vňať
  • repkový olej


Na woku najskôr rozhorúčte olej. Pridajte na rezance nakrájané kuracie prsia a zhruba 5 minút opekajte. Ďalej k mäsu pridajte 2 lyžice červenej curry pasty, roztlačený cesnak, nastrúhaný zázvor (ďumbier) a tamarindovú pastu. Všetko dobre premiešajte a varte 2-3 minúty, kým cesnak nezavonia.


Potom pridajte na hranolky nakrájaný sladký zemiak (batát), plechovku kokosového mlieka, rozvarte, prikryte a duste asi 30 minút. Batát musí zmäknúť.


Napokon mäso odokryte. Omáčka začne odparovaním hustnúť. Pridajte prekrojené cherry paradajky a petržlenovú vňať. Ak máte radi koriander, použite ho namiesto petržlenovej vňate.


Nechajte všetko prevrieť a vybublať 5-10 minút. Podľa potreby na záver dosoľte, prípadne ak máte radi pikantnejšiu verziu, použite i trochu chilli. Podávajte s jazmínovou ryžou.


Dobrú chuť praje Paloma :-)

nedeľa, apríla 10, 2011

Pastitsio (παστίτσιο)


Námet na dnešný obed mi dal Jorgos, grécky kuchár z nášho obľúbeného argentínskeho Tango y Tapas baru vo Frankfurte (myslím že sa takejto kombinácii nadáva globalizácia :-). Aj keď síce netuším, ako by ohodnotil môj dnešný výtvor, ale nám to rozhodne chutilo. A ak to chcete opáčiť, môžete si to vyskúšať aj sami:

Ingrediencie:

  • jahňacie mäso
  • rúrkové cestoviny (napr. penne)
  • cibuľa
  • cesnak
  • paradajková omáčka s bazalkou
  • oregáno
  • mletá škorica
  • syr feta
  • šľahačková smotana
  • maslo
  • strúhaný parmezán
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Najprv si pripravíme syrovú omáčku: Do 4 lyžíc rozpusteného masla vmiešame 400 ml šľahačkovej smotany. Keď začnie vrieť, prisypeme 100g strúhaného parmezánu a miešame, dokiaľ sa syr nerozpustí. Ochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom a odstavíme nabok.


Vo väčšej panvici alebo woku rozohrejeme olivový olej a osmažíme na ňom 2 nadrobno nakrájané cibule. Pridáme 1/2 kg mletého jahňacieho mäsa a smažíme asi 5 minút, resp. dokiaľ mäso nestratí ružovú farbu. Pridáme 2 nadrobno nasekané strúčiky cesnaku, 2 lyžičky oregána a 1/2 lyžičky mletej škorice a spolu smažíme asi minútu.


Nakoniec prilejeme paradajkovú omáčku s bazalkou a pomaly varíme ďalších 5 minút. Medzitým uvaríme cestoviny - nie však al dente, ale necháme ich trochu tvrdšie. Po uvarení ich rozdelíme na 2 polovice: jednu časť zmiešame s mäsovo-paradajkovou zmesou, do druhej vmiešame pripravenú syrovú omáčku a 150 g nahrubo nastrúhaného syru feta.


Na spodok zapekacej nádoby rozložíme mäsovo-paradajkové cestoviny a prekryjeme ich vrstvou syrových cestovín. Vrch prelejeme zvyškom syrovej omáčky a posypeme 50 g rozmrvenej fety. Vložíme do vyhriatej rúry (180° C) a pečieme asi 25 minút, resp. dokiaľ sa na vrchu nezačnú tvoriť bubliny a feta nezačne chytať zlatistú farbu.


Priznám sa, mne sa cestoviny pri nakladaní na tanier trochu rozpadli, ale chutili rovnako, ako keby tvorili úhľadný "koláč".


Čo dodať? Snáď len príslovečné Καλή όρεξη! :-)

štvrtok, apríla 07, 2011

Anchoïade Niçoise


Dnes som natrafil na recept na nátierku, ktorá je svojim zložením tak zaujímavá, že som neodolal, nabehol do najbližšieho obchodu, nakúpil suroviny a pustil sa do práce. Výsledok stál za to: zmes, bohatá na vône a chute, priam stvorená k poháru červeného vína. Vyskúšajte a uvidíte sami - prípadne môžete nechať hostí hádať, čo v nej je. Zaručene to neuhádnu :-)

Potrebné suroviny:

  • sušené figy
  • lieskové oriešky
  • ančovičky v oleji
  • cesnak
  • olivový olej


Asi 200 g sušených fíg prekrojíme na štvrtiny. Do mixéra nasypeme zhruba rovnaké množstvo lieskových orieškov a najemno ich rozmixujeme. Pridáme pokrájané figy, 3 strúčiky cesnaku a asi 50 g ančovičiek v oleji. Mixujeme, dokiaľ sa z obsahu mixéra nevytvorí jednoliata masa.


Pridáme trochu olivového oleja a pokračujeme v mixovaní. Olej pridávame dovtedy, kým masa v mixéri nenadobudne jemnú štruktúru. Finito.


A nezabudnite na ten pohár vínka :-)

Dobrú chuť.

sobota, apríla 02, 2011

Jarný tanierik


Keďže jar k nám už naplno zavítala a vonku kvitnú stromy, oprášili sme aj my záhradný nábytok a dnes poobedovali pri 22°C na balkóne. Dnešný obed bol krásne farebný a ulahodil nielen oku ale aj bruchu. Navyše bol ľahko stráviteľný a rýchlo pripravený ;-)

Použité suroviny:

  • kuracie prsia
  • brokolica
  • karfiol
  • špargľa
  • mrkva
  • šampiňóny
  • maslo
  • smotana
  • strúhaný parmezán
  • sušené paradajky
  • cayenské korenie
  • muškátový orech
  • olivový olej


Zeleninu očistíme a necháme dusiť v pare zhruba 10 minút. Očistené šampiňóny dáme nabok (tie neskôr opečieme na panvici).


V rajnici rozpustíme maslo a pridáme sladkú smotanu. Do teplej smotany pridáme strúhaný parmezán a nadrobno nasekané sušené paradajky. Všetko spolu miešame až kým nám z toho nevznikne omáčka. Tú napokon dochutíme muškátovým orieškom, cayenským korením a prípadne dosolíme.


Na tenko vyklepané kuracie prsia osolíme, okoreníme a prudko opečieme na panvici. Potom ich vyberieme a opečieme i šampiňóny.


Mäsko podávame s dusenou zeleninou, preliate parmezánovou omáčkou a ozdobené opečenými šampiňónmi a rucolou.

Dobrú chuť praje Paloma :-)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy