nedeľa, novembra 22, 2009

Teľacie špízy a la teriyaki


Po včerajšej indickej polievke sa dnes prenesieme ešte o kúsok východnejšie a z japonskej kuchyne si požičiame recept na sladko-pikantnú omáčku. V tejto omáčke budeme marinovať teľacie mäsko a použijeme ju aj na ozdobenie hotových špízov. Označenie teriyaki sa používa nielen na samotnú omáčku, ale aj na spôsob prípravy pokrmov.

Ingrediencie:

  • teľacie mäso
  • žltá paprika
  • červená cibuľa
  • cesnak
  • sójová omáčka
  • vínny ocot
  • sherry
  • mletý zázvor
  • mletá škorica
  • hnedý cukor
  • škrobová múčka

V 2 lyžiciach sherry rozpustíme lyžičku škrobovej múčky. Pridáme 2 lyžice vínneho octu, 3 lyžice sójovej omáčky, po pol lyžičke drveného zázvoru a mletej škorice, lyžicu hnedého cukru a rozdrvený strúčik cesnaku a dobre premiešame. Do pripravenej marinády vložíme na kocky nakrájané teľacie mäsko a necháme odpočívať v pokoji asi 2 hodiny.

Marinádu zlejeme do malej panvičky a trochu ju prihrejeme - použijeme ju na potieranie špízov počas grilovania. Na grilovacie ihly napichujeme striedavo kocky namarinovaného mäsa, na štvorce nakrájanú žltú papriku a kúsky lahôdkovej cibule (drevené ihly je vhodné chvíľu nechať namočené vo vode, neprihoria tak rýchlo). Špízy rozložíme na grilovaciu panvicu a pomaly osmažíme zo všetkých strán. Občas ich pokvapkáme zvyškom marinády. (Ak máte možnosť grilovať na otvorenom grile, neváhajte - vôňa dreveného uhlia je nenahraditeľná... ale dá sa prežiť aj so zapnutým grilom v elektrickej rúre :-)

Hotové špízy pokvapkáme zvyškom omáčky a môžeme podávať.

Dobrú chuť :-)

sobota, novembra 21, 2009

Paštrnákový krém po indicky


Už som tu niekoľkokrát spomínal, že som polievkový typ. Polievka je u mňa základ kompletného jedla - a najradšej mám polievky jemné, krémové. A presne takouto je dnešná Indiou voňajúca pochúťka, v ktorej sa miesia sladkastá chuť paštrnáku a pikantnosť garam masaly.

Ak si to chcete skúsiť, budete potrebovať:

  • 3-4 paštrnáky
  • červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • liter zeleninového vývaru
  • 1 lyžička garam masala
  • 1 lyžička chilli
  • citrónová kôra
  • citrónová šťava
  • múka
  • soľ
  • čierne korenie
  • lyžica masla
  • repkový olej

V hrnci rozpustíme maslo a pridáme trochu repkového oleja. Prisypeme nadrobno nakrájanú cibuľu a rozdrvené strúčiky cesnaku a chvíľu smažíme. Pridáme na menšie kúsky nakrájaný paštrnák a pomaly smažíme asi 5 minút, resp. dokiaľ paštrnák nezmäkne.

Keď je paštrnák dosť mäkký, pridáme garam masalu a mleté chilli a smažíme spolu asi pol minúty.

Prihodíme lyžicu múky, ešte trochu chvíľku smažíme a nakoniec to celé zalejeme zeleninovým vývarom. Prilejeme ešte šťavu z jedného citróna a pomaly varíme asi 20 minút.

Zopár kúskov paštrnáku vyberieme a odložíme nabok. Zvyšok rozmixujeme ponorným mixérom na jemný krém. Pridáme odložené kúsky, osolíme, okoreníme - polievka je hotová. Podávame horúcu, ozdobenú tenkými pásikmi citrónovej kôry.


Dobrú chuť :-)

nedeľa, novembra 15, 2009

Králik so špenátom


Vďaka už včera hotovej polievke, ktorá zostala aj k dnešnému obedu, som dnes mala viac času na pripravenie druhého chodu. Na jeho prípravu budete potrebovať trochu viac miesta na sporáku, pretože sa k nemu podávajú dve prílohy. Pri pečení zajačích stehienok s cesnakom sa v kuchyni rozhostila príjemná vôňa a chutili naozaj výborne. K dnešnému receptu budete potrebovať:

  • králičie resp. zajačie stehienka
  • listový špenát
  • cibuľa
  • cesnak
  • hovädzí bujón
  • maslo
  • hladká múka
  • slanina
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


Zajačie stehienka odblaníme a opláchneme v studenej vode.



V hrnci s olivovým olejom ich chvílu popražíme s cibuľou a nakrájanou slaninou.



Medzitým rozohrejeme rúru na 200°C, stehná so zmesou vysypeme na plech, podlejeme vývarom (ja som použila na jeho prípravu hovädzí bujón) a pečieme asi hodinu.


V inom hrnci speníme na olivovom oleji nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nasekaný špenát a dusíme, kým špenát nezmäkne. Potom ho podľa chuti osolíme a okoreníme.



Z masla a múky si pripravíme zápražku, do ktorej po upečení stehienok zlejeme výpek, ktorý nám zostal na plechu. Takto pripravenú omáčku dosolíme podľa potreby a môžeme podávať so zemiakovou kašou.



Dobrú chuť :-)

sobota, novembra 14, 2009

Kuracia polievka s citronóvou šťavou


"Tento víkend je môj" - povedala som manželovi a odstrčila ho od sporáka :-) Cez týždeň varíme alebo si pripravujeme jedlo z takých surovín "čo dom dal", ale dohodli sme sa, že víkend bude iný. Ani my samozrejme často nepohrdneme i klasikou akou je napríklad taká kapustnica, ale prečo neochutnať zase niečo iné? A dnešná jednoduchá i trošku netradičná polievka je toho príkladom. Na jej prípravu budeme potrebovať:

  • kuracie mäso
  • slepačí bujón
  • stopkový zeler
  • mrkva
  • maslo
  • cibuľa
  • citrónová kôra
  • citrónová šťava
  • smotana
  • cestoviny
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej


V hrnci speníme hrudku masla, alebo môžete použiť i olivový olej a popražíme na ňom najemno nakrájanú zeleninu i mäso.



Keď mäsko obelie a zelenina pustí šťavu, zalejeme všetko slepačím vývarom (kľudne na jeho prípravu použite bujón).



Potom pridáme citrónovú kôru (chemicky neošetrenú) a šťavu z jedného citróna. Hrniec prikryjeme a polievku varíme asi tak 40 minút. Potom pridáme na malé kúsky nalámané špagety a varíme ešte tak 10 minút, kým nezmäknú.



Napokon pridáme už do hotovej polievky smotanu na varenie, pomaly prehrejeme, dochutíme soľou a korením a môžeme podávať.



Dobrú chuť :-)

nedeľa, novembra 08, 2009

Kačacie prsia s pomarančovo-čajovou omáčkou


Po vcelku hojnom zastúpení kuraciny v našich receptoch sme sa rozhodli ponaháňať po dvore zástupcu iného druhu hydiny a pochutnať si na mladej kačičke. Nemyslite si, že sme toto žmurkajúce káčatko zniesli zo sveta vlastnoručne - pekný kúsok kačacích pŕs sme kúpili od farmárov na trhu. A okúpali sme ho v omáčke z pomarančov a čaju Earl Grey. Môžete si to skúsiť tiež... nak nak :-)

Použité ingrediencie:

  • kačacie prsia (s kožou)
  • 3 šalotky
  • slepačí vývar / bujón
  • pomarančová šťava
  • 4-5 sáčkov čierneho čaju
  • med
  • soľ
  • čierne korenie
  • maslo
  • olivový olej


Kožu na kačacích prsiach poprepichujeme vidličkou. Osolíme a dobre okoreníme mletým čiernym korením z oboch strán. Vo väčšom hrnci s hrubým dnom rozpálime trochu olivového oleja a vložíme doň prsia kožou nadol. Po 4 minútach mäso otočíme a osmažíme ho aj z druhej strany, tentoraz len 2 minúty. Nakoniec ho z hrnca vyberieme a na grilovacej panvici ho vložíme do 200°C rozpálenej rúry. Pečieme zhruba 20 minút (medium).


V hrnci (v ktorom sme smažili mäso) teraz vo výpeku osmažíme nasekanú šalotku (ak boli prsia chudšie a výpeku veľa nie je, pridáme za lyžicu olivového oleja). Keď sa šalotka stane priehľadnou, prilejeme 2.5 dcl pomarančovej šťavy a 4 dcl slepačieho vývaru, prisypeme obsah 4 sáčkov čierneho čaju (resp. 4 lyžice sypaného čaju) a privedieme do varu. Varíme, dokiaľ sa obsah tekutiny nezmenší na polovicu (asi 15 minút).


Obsah hrnca precedíme cez sitko. Tuhé čiastočky vyhodíme, tekutinu vrátime naspäť do hrnca a znovu privedieme do mierneho varu. Pridáme 2 lyžičky medu, necháme ich rozpustiť a následne pridáme 2 lyžice masla na zahustenie a zjemnenie omáčky. Osolíme, okoreníme podľa chuti.


Mäsko nakrájame ostrým nožom na tenké plátky, poukladáme na tanier a prelejeme pripravenou pomarančovou omáčkou.


Dobrú chuť :-)

sobota, novembra 07, 2009

Olivová polievka


Po trochu dlhšej pauze sa opäť hlásime s novým receptom. Priznám sa, za ten celý čas sme varili už zabehnuté a odskúšané veci a nejak sa nám veľmi nechcelo do noviniek. Dúfam, že nám to odpustíte a ako odškodné Vám ponúkame výbornú olivovú polievku.

Budete potrebovať:

  • zelené olivy
  • cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • slepačí bujón
  • smotana
  • tabasco
  • sherry
  • soľ
  • múka
  • čierne korenie
  • olivový olej


Najprv si na olivovom oleji spravíme tmavú zápražku z 3 lyžíc múky. Keď je hotová, odstavíme ju nabok a necháme ju čakať, dokiaľ na ňu príde rad.


Cibuľu pokrájame na tenké plátky. Speníme ju na oleji do sklovita, pridáme 3 rozdrvené strúčiky cesnaku a nahrubo nakrájané olivy. Olivy použite vykôstkované (teda, môžete ich odkôstkovať aj sami, keď sa veľmi nudíte). Najlepšie je ich namočiť do studenej vody aspoň na hodinu, nech stratia trochu slanej chute z nálevu. Smažíme spolu asi 5 minút.


Prilejeme slepačí vývar (bujón), privedieme do varu a varíme ďalších 10 minút. Následne obsah hrnca rozmixujeme ponorným mixérom...


... za stáleho miešania pridáme cca 1 dcl smotany, rovnako vmiešame predpripravenú čakajúcu zápražku a 1 dcl sherry. Osolíme, okoreníme, dochutíme 4-5 dávkami tabasca a môžeme servírovať.


Dobrú chuť prajú Absik & Paloma :-)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy