sobota, októbra 17, 2009

Anatolský kebab


Už je to mesiac, čo sme sa vrátili z dovolenky v Turecku. Radi spomíname nielen na more, slnko a fajn ľudí, ale aj na výbornú kuchyňu, kombinujúcu vône stredomoria a šťavnatosť Malej Ázie. Počas početných potuliek po domácich reštauráciách sme často natrafili na pokrm, ktorý nás oboch privádzal až k orgazmickým stavom (ako málo stači niekomu ku šťastiu :-). Jedna delikatesa nás (hlavne teda mňa) oslovila natoľko, že som prehovoril kuchára, aby mi prezradil recept, ktorý sa Vám dnes pokúsime sprostredkovať: Anatolský kebab. Ak ale očakávate grilované mäsko na ražni (shish), alebo kúsky mäsa v pite (döner), čakáte zbytočne. Anatolský kebab (alebo aj Testi kebab) sa totiž viac podobá na náš guláš. V originále sa síce pripravuje a servíruje v hlinenom hrnci, ale v domácich podmienkach môžete použiť aj štandardné vybavenie :-)

Tak teda poďme na to a pripravme si:

  • asi 1/2 kg jahňacieho stehna
  • 2 zelené papriky
  • hrsť šampiňónov
  • väčšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ošupané paradajky
  • paradakový pretlak
  • soľ
  • čierne korenie
  • repkový olej


Na oleji do biela osmažíme kúsky jahňacinky. Pridáme nasekanú cibuľu, nadrobno nakrájanú zelenú papriku, rozdrvené strúčiky cesnaku a na plátky nakrájané šampiňóny. Dusíme spolu asi 5 minút.


Do hrnca pridáme ošúpané a pokrájané paradajky a lyžicu paradajkového pretlaku. Prilejeme pol šálky vody, premiešame a prikryté pomaly varíme asi 30 minút, resp. pokiaľ mäsko úplne nezmäkne.


Nakoniec pridáme soľ a čierne korenie podľa chuti, ešte minútku povaríme a môžeme servírovať.


Afiyet olsun !

P.S. Tá veľká cibuľa na tanieri poslúžila ako lucernička :-)

nedeľa, októbra 11, 2009

Španielska paradajková polievka


Táto povzbudzujúca polievka dobre padne počas chladného jesenného počasia, keď sa nám slniečko vytratilo nevedno kam a vonku akosi neprestajne prší. Kuchyňou sa bude šíriť jej príjemná vôňa a na tanieri nám zasvieti aspoň kúsok španielskeho slniečka a zohreje nás v týchto teplotne premenlivých dňoch. Okrem toho si dnešným receptom posilníme imunitu, pretože bude tak trochu cesnakový :-)

Použité suroviny:

  • cibuľa
  • cesnak
  • zeleninový bujón
  • mleté chilli
  • šúpané paradajky
  • žltú alebo zelenú papriku
  • 3 krajce väčšieho chleba
  • soľ
  • olivový olej


Cibuľu a žltú papriku pokrájame na menšie kocky a v hrnci popražíme na olivovom oleji, kým trochu nezmäknú. Pridáme 3 strúčiky prepasírovaného cesnaku a ešte chvíľu pražíme.


Paradajky pokrájame na menšie kusy a pridáme k cibuli a paprike. Všetko spolu podusíme, kým zmes nezhustne. Potom pridáme španielsky chlieb zbavený kôrky a nakrájaný na kocky. Ak taký nemáme, môžeme použiť staršie krajce ľubovoľného chleba. Zalejeme horúcou vodou, pridáme zeleninový bujón a varíme, kým chlieb úplne nezmäkne. Dochutíme soľou a korením. Medzitým v malej miske zmiešame olivový olej, prepasírovaný cesnak a provensálske korenie. Touto zmesou potrieme krajce malej bagety, posypeme ich strúhaným syrom a dáme na chvíľu do rúry zapiecť. Po dopečení ihneď podávame k polievke.


Dobrú chuť praje Paloma :-)

Print

for my blog on KanKan.sk

Top kulinárske blogy